În căutarea alegătorului american pierdut. Ce categorii de votanți țintesc candidații la președinția SUA

Sursa foto: Pexels

Consilierii vicepreședintei Kamala Harris și ai fostului președinte Donald Trump, ambii candidați la alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024, sunt de acord asupra a trei puncte principale referitoare la cei doi contracandidați: în primul rând, Harris a avut o ultimă lună „fenomenală”  (donații record pentru campanie, unitate în partid și nivel ridicat de popularitate). În al doilea rând, Trump a avut o lună „dificilă” (o prestație dezamăgitoare din partea lui JD Vance, propus pentru funcția de vicepreședinte și nicio schimbare vizibilă a prestației sale de după tentativa de asasinat asupra sa). Al treilea aspect e dat de faptul că cei doi se află la egalitate, în marja de eroare e sondajelor, în toate cele șapte state-cheie americane care ar putea decide câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, se arată într-o analiză Axios care prezintă în detaliu grupurile specifice de votanți țintite de echipele de campanie ale lui Harris și Trump.

Marele merit actual al Kamalei Harris este că a reușit să refacă fosta „coaliție câștigătoare” de votanți care a dus la victoria, la alegerile din 2020, a echipei democrate Biden: este vorba de votanții de culoare, hispanici și tinerii americani. Cu toate acestea, după cum arată un sondaj publicat de Wall Street Journal, Harris încă nu a reușit să reducă din câștigurile obținute de Trump în cadrul acestor categorii de votanți.

În prezent, echipa electorală a Kamalei Harris „țintește” cu precădere șase grupuri de votanți:

  • Femeile. Harris încearcă să obțină majoritatea voturilor din partea acestei categorii. După retragerea din cursă a lui Joe Biden, sondajele au arătat că tot mai multe femei aleg să voteze candidații democrați. Această categorie de votanți
  • Votanții cu studii superioare. Acest grup de votanți s-a apropiat de Partidul Democrat în alegerile din 2020 și 2022, în urma pericolului la adresa democrației perceput în cazul lui Donald Trump ori al republicanilor. Conform Axios, echipa de campanie Harris îi „targhetează în mod agresiv” pe bărbații de culoare și votanții hispanici.
  • Votanții tineri. Această categorie distinctă și-a redus spijinul față de Partidul Democrat în special în „epoca Biden” dar a fost „reactivată” odată cu anunțarea candidaturii lui Harris. În prezent, jumătate din votanții cu vârste de sub 30 de ani admit că vor vota cu Harris, comparativ cu 34% care îl preferă pe Trump.
  • Independenții. Acest grup era încă „indecis” în perioada când Biden era angajat în cursa electorală dar și-a manifestat în mod clar opțiunea pro-Harris, odată cu intrarea acesteia în cursa prezidențială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: