Franța are un nou premier: Michel Barnier. Reacții puternice în lumea politică din Hexagon

SursaFoto: https://www.michel-barnier.fr/

După 60 de zile de așteptări, Emmanuel Macron l-a numit pe Michel Barnier, prim-ministru, joi, 5 septembrie, a.c. Potrivit președinției franceze, „Această numire vine după un ciclu de consultări,  fără precedent, în cadrul căruia, în conformitate cu îndatorirea sa constituțională, președintele s-a asigurat că premierul și viitorul guvern vor reuni condițiile pentru a fi cât mai stabili și a-și oferi șansele de a se reuni cât mai larg, posibil”.

Emmanuel Macron i-a cerut noului premier Michel Barnier „să formeze un guvern de unificare în slujba țării”, a transmis Elysée într-un comunicat joi, 05.09 a.c..

 

Foto Elysee

 

Cine este Michel Barnier?

În vârstă de 73 de ani și o experienţă în politica franceză și europeană, Michel Barnier, al cărui nume a început să circule la începutul verii, a fost ministru pentru prima dată în 1993, apoi de trei ori sub președințiile lui Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy. A fost, de asemenea, de două ori comisar european, iar între 2016 și 2021, negociator al ieșirii Marii Britanii din UE, Brexit.

El a reapărut pentru scurt timp în 2021 în viața politică franceză, candidând din partea partidului său, Les Républicains (LR), pentru alegerile prezidențiale din 2022. Programul său a inclus în special un „moratoriu” asupra imigrației.

Ipoteza unui anunt al numirii lui Michel Barnier a inceput sa circule miercuri seara. Un consilier al executivului a detaliat pentru AFP calitățile multiple ale fostului candidat la primarul LR din 2021: este „compatibil cu politicile lui Macron, permite participarea LR într-o coaliție guvernamentală, nu ar fi cenzurat, imediat”.

Fostul ministru și fost comisar european de dreapta Michel Barnier a părăsit Elysée, joi, la scurt timp după ora 13, după un interviu cu Emmanuel Macron, au remarcat jurnaliștii AFP.

„Este foarte concentrat și foarte discret”

Michel Barnier, care pare a fi favoritul pentru o nominalizare iminentă a lui Matignon, „este foarte concentrat” și „foarte discret, de la începutul consultărilor” cu privire la formarea următorului guvern, indică anturajul său către BFMTV.

Lui Emmanuel Macron i-au trebuit 60 de zile pentru a depăși acest puzzle politic”, scrie Midi Libre. Pentru a nu cenzura un guvern, RN cere instituirea unei reprezentări proporționale la alegerile legislative.

„A guverna înseamnă a numi”: Hollande îi cere lui Macron „să ia decizii”

Fostul președinte al Franței François Hollande spune: „Există o problemă cu Președintele Republicii, este relația lui cu decizia”.

„A guverna înseamnă a numi. Este primul act de președinte. În 2012, prima mea decizie a fost să numim prim-ministrul. Este o funcție esențială”, a estimat fostul președinte socialist, în timp ce numele noului premier a fost prea mult întârziat.

Fost prim-ministru, Bernard Cazeneuve enumeră patru lecții de la ultimele alegeri legislative. Potrivit fostului premier socialist, francezii vor „să vadă forțele politice unite în jurul anumitor decizii”. Apoi, ei vor „o nouă orientare a politicii țării”, „o altă relație între guvern, Parlament și Președintele Republicii” și „o putere care să aibă o relație mai pașnică cu ei”, crede acesta.

Primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, a reacționat pe X la numirea lui Michel Barnier. „Negarea democratică a atins apogeul: un prim-ministru din partidul care a ajuns pe poziţia a 4-a şi care nici măcar nu a participat pe frontul republican. Intrăm în criză de regim”, scrie el.

 

Foto X, Olivier Faure

 

Jean-Luc Mélenchon a luat cuvântul după numirea lui Michel Barnier. „Un membru, printre alții, al unui partid care a fost ultimul în alegerile legislative, Emmanuel Macron a furat alegerile poporului francez”, a declarat reprezentantul stângii radicale din Franța.

Marine Tondelier, secretar național al Ecologiștilor : „Emmanuel Macron este un copil care refuză să coboare de pe carusel”.

Invitată de la France Info, Marine Tondelier spune că președintele Republicii „se comportă de parcă ar fi apucat pomponul și ar fi plecat la plimbare”.

France Info X

 

„O fosilă”: Jean-Philippe Tanguy (RN) despre Michel Barnier

Cine este pregătit să cenzureze Mitingul Național? „Oricine vrea distrugerea, în continuare, a Franței”, spune deputatul RN Jean-Philippe Tanguy la France Inter.

„Mai ales când facem în mod constant Jurassic Park, adică căutăm fosile pe care încercăm să le readucem la viață”,mai spune alesul de extremă dreapta.

Confruntat cu numirea unui prim-ministru care durează, Emmanuel Macron se vede nu doar presat de adversari, ci și de aliații săi.

„Trebuie să luăm măsuri! I-am spus-o deja de mai multe ori Președintelui Republicii”, arată în Courrier Picard deputatul Éric Woerth, ex-LR care a intrat în tabăra prezidențială în 2022. „A știut să-și asume riscul pentru dizolvare, acum trebuie să-și asume riscul pentru constituirea unui nou guvern”, mai spune fostul ministru al Bugetului.

Boris Vallaud, liderul deputaților PS dă asigurări că „o propunere pentru un premier de dreapta va fi supusă sancțiunii” la France 2:

„O propunere de dreapta va fi supusă sancțiunii, pentru că va fi implementarea unei politici de dreapta, în timp ce stânga a fost pe primul loc”, la alegerile legislative. Iar parlamentarul a insistat: „Vom cenzura orice este nerecunoaștere a rezultatului alegerilor”.

Noul Front Popular (NFP) consideră că „numai două opțiuni sunt acum disponibile” pentru Emmanuel Macron.

Într-un comunicat de presă publicat în această dimineață, Noul Front Popular deplânge faptul că Emmanuel Macron „împinge țara în impasul pe care el însuși l-a creat”.

„Doar două variante sunt disponibile astăzi pentru Președintele Republicii”, susțin împreună Lucie Castets, Manuel Bompard, Olivier Faure, Fabien Roussel și Marine Tondelier.

 

Foto Lucie Castes X

„Primul este un guvern al Noului Front Popular, care a ajuns pe primul loc în sondaje. Al doilea este un guvern al taberei prezidențiale care nu a putut fi menținut decât printr-un acord tacit cu extrema dreaptă”, scriu ei, afirmând că această a doua variantă ar fi „o negare totală a alegerilor legislative”.

Reacția Renașterii, partidul prezidențial

Renaissance nu va vota pentru „cenzura automată” împotriva guvernului pe care Michel Barnier îl va forma, ci va face „cereri de fond, fără un cec în alb”, a declarat joi partidul lui Emmanuel Macron, pentru care președintele și-a „împlinit rolul constituțional”. în vederea unui „guvern stabil”.

Odată cu numirea lui, Michel Barnier, devine cel mai în vârstă prim-ministru al Republicii care îi urmează lui Matignon Gabriel Attal, 35 de ani, care era cel mai tânăr.

Va cenzura, Marine Le Pen.?

Mitingul Național (RN) va aștepta declarația de politică generală a lui Michel Barnier înainte de a decide asupra unei posibile cenzuri a guvernului său.

„Vom aștepta declarația de politică generală, fiind atenți la respectul pentru alegătorii RN”, a declarat conducerea partidului lui Marine Le Pen.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: