Știri din capitalele Europei, 6 septembrie

PARIS

Premierul francez Michel Barnier s-a angajat joi să răspundă „furiei și nemulțumirilor” francezilor în cadrul unei ceremonii de preluare a mandatului la Hôtel de Matignon. Barnier a fost numit în această funcție după aproape două luni de turbulențe politice, în urma unor alegeri anticipate surprinzătoare, care nu au permis niciunui partid să obțină o majoritate absolută. Barnier este fost comisar european și ministru de Externe din partea partidului de centru-dreapta Les Républicains. Ulterior, a fost șeful relațiilor Comisiei Europene cu Regatul Unit și este creditat cu negocierea ieșirii acestuia din blocul comunitar, potrivit France24.

 

ROMA

Președintele Italiei a declarat că există o „nevoie inevitabilă” de a reduce datoria publică uriașă a țării, dar a avertizat vineri că percepția piețelor este un indicator „discutabil” al fiabilității financiare a unei națiuni, conform Reuters.

Vorbind prin intermediul unei legături video la forumul economic Teha de la Cernobbio, președintele Sergio Mattarella a declarat că prețul serviciului datoriei Romei este mult mai mare decât al țărilor vecine din cauza ratelor dobânzilor. Datoria publică a Italiei, a doua ca mărime din zona euro ca proporție din producție, este analizată îndeaproape de agențiile de rating și în prezent Trezoreria estimează că va crește până la aproape 140% din PIB până în 2026.

 

MADRID

Madridul va interzice scuterele electrice închiriate prin intermediul aplicațiilor mobile după ce cei trei operatori autorizați din oraș nu au reușit să pună în aplicare limite privind circulația clienților lor sau să controleze parcarea vehiculelor, a declarat primarul capitalei spaniole. José Luis Martínez-Almeida a precizat joi că licențele Lime, Dott și Tier Mobility vor fi anulate începând din octombrie, adăugând că municipalitatea nu intenționează să acorde noi licențe niciunui alt operator. Madridul nu este prima metropolă care a luat o astfel de hotărâre; Parisul a interzis închirierea de scutere electrice anul trecut, după o consultare publică, scrie The Guardian.

 

STOCKHOLM

Puternica cultură a culesului de ciuperci din Suedia ar putea ajuta la determinarea cantității de precipitații radioactive rămase în țara scandinavă, la 38 de ani după explozia nucleară de la Cernobîl, precizează The Associated Press.

Autoritatea suedeză pentru siguranța împotriva radiațiilor a cerut culegătorilor de ciuperci să trimită mostre din recolta din acest sezon pentru testare. Scopul proiectului de măsurare este de a cartografia nivelurile de cesiu-137 din ciuperci și de a vedea cât de mult a rămas după dezastrul din 26 aprilie 1986 de la centrala nucleară sovietică din ceea ce este acum Ucraina. Cesiul, principalul material radioactiv eliberat de precipitații, are un timp de înjumătățire de aproximativ 30 de ani. Acesta se poate acumula în organism, iar nivelurile ridicate sunt considerate a fi un risc.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: