Omul lui Orban o îngroapă pe Lasconi și denunță găștile din USR

Sursa foto: Elena Lasconi

Deputatul Alexandru Kocsis – Forţa Dreptei – critică dur conducerea USR după eşecul negocierilor vizând formarea unei alianţe electorale. Potrivit lui Kocsis, la nivelul conducerii centrale a USR sunt nişte analfabeţi din punct de vedere politic, care par incapabili să înveţe din trecut şi să înţeleagă contextul în care se află.

“Tocmai ce am citit decizia celor de la USR de a merge singuri în aceste alegeri. Din punct de vedere strategic recunosc faptul că ar fi fost utilă o alianţă formată din cât mai multe partide care să oprească PSD-ul din a monopoliza toate instituţiile şi toată puterea în România pentru următorii 4 ani. Însă, nu plâng deloc după USR, dimpotrivă este o uşurare să ştiu că nu va trebui să le mai suport toate aberaţiile şi mofturile 3 luni de zile”, notează Kocsis într-un mesaj lung postat pe Facebook.

El precizează că în USR, la firul ierbii, sunt mulţi oameni de calitate şi de bună credinţă, dar la nivelul conducerii centrale “sunt nişte analfabeţi din punct de vedere politic, care par incapabili să înveţe din trecut şi să înţeleagă contextul în care se află”.

Deputatul explică şi de ce, punct cu punct.

  1. Campania din anul 2020. Deşi toate semnele indicau că după alegerile parlamentare USR va forma un guvern de dreapta alături de PNL, toate tunurile USR au fost îndreptate împotriva PNL. PNL a fost principalul duşman politic al USR pe toată durata campaniei. PSD parcă nici nu exista.
  2. După ce PSD a câştigat alegerile la doar 200.000 de voturi în faţa PNL, Ludovic Orban, premierul de atunci, şi-a dat demisia din fruntea Guvernului şi a început negocierile cu USR pentru formarea unui guvern de dreapta. Pretenţiile USR la vremea respectivă erau de a avea paritate la ministere şi condiţia ca Ludovic Orban să nu mai fie premier.

Când revenea de la negocieri, Ludovic Orban ne spunea că cei de la USR negociază atât de nerezonabil încât parcă nu şi-ar dori să se facă acea alianţă. Până la urmă alianţa s-a făcut, PNL a primit 9 ministere, USR 6 şi UDMR 3, iar Ludovic Orban a acceptat să nu mai fie premier pentru că USR l-a preferat pe Florin Cîţu. Practic, USR a ales ce să se întâmple în interiorul PNL.

  1. Calculul USR a fost că dacă vor crea doi poli de putere în PNL, cu Orban ca preşedinte de partid şi Cîţu premier, vor reuşi să dezbine şi să destabilizeze PNL-ul.

Este drept că îl şi considerau pe Orban principalul vinovat al faptului că ei nu au reuşit să performeze în alegeri. Ca exemplu, Ludovic Orban dăduse o interdicţie în PNL tututor membrilor din conducere de a răspunde în orice fel atacurilor venite dinspre USR. O argumentase prin faptul că va trebui să guvernăm cu ei după 2020, iar dulăul oricum nu latră niciodată înapoi la căţeluş. Strategia funcţionase şi USR fusese lăsat să latre la lună în toată acea campanie, iar tunurile PNL fuseseră îndreptate doar către PSD.

  1. În doar câteva luni, calculele USR despre dezbinarea din PNL s-au materializat, Orban a intrat în coliziune cu Cîţu căruia i se umflase capul în fotoliul de premier. Cîţu l-a contracandidat pe Orban şi a reuşit să devină preşedintele PNL în urma unei mascarade de Congres.
  2. Tot Cîţu, preferatul lor din urmă cu câteva luni, a împins USR afară de la guvernare, prin remanierea fără drept de apel a doi miniştri importanţi. Deodată, Cîţu nu mai era bun pentru USR şi toţi îl regretau pe flexibilul Orban care renunţase inclusiv la poziţia de premier, doar pentru a face guvernul de dreapta.
  3. Florin Cîţu, la îndemnul lui Klaus Iohannis a deschis negocierile cu PSD şi a readus PSD din opoziţie la putere. Pe Ludovic Orban, care s-a opus până în ultima clipă alianţei cu PSD, l-a exclus din partid.
  4. Alţi 15 parlamentari au plecat alături de Ludovic Orban din PNL şi au fondat partidul Forţa Dreptei. Forţa Dreptei fusese denumirea moţiunii cu care câştigase Ludovic Orban alegerile în PNL în 2017, tot împotriva voinţei lui Klaus Iohannis. În respectiva moţiune, Orban îşi luase angajamentul că va transforma PNL în principala forţă de dreapta din România, Forţa Dreptei. Ulterior a câştigat 3 runde de alegeri din 4 în faţa PSD şi a condus prima moţiune de cenzură iniţiată de opoziţie prin care a fost demis un premier PSD, Viorica Dăncilă.
  1. USR s-a scindat, au pierdut aripa Cioloş care a format partidul Reper, iar Forţa Dreptei a devenit singurul lor partener de opoziţie pentru toate demersurile parlamentare (atacuri la CCR, moţiuni simple etc.). Practic, Ludovic Orban, cel care a ajuns să fie exclus din PNL din cauza jocurilor prosteşti ale conducerii USR, a ajuns să fie din nou cel mai serios partener al aceloraşi userişti.
  2. A venit anul 2024. Primele erau alegerile europarlamentare. USR voia să se erijeze în principala forţă de opoziţie. Aveau şi de ce. Aveau cei mai mulţi parlamentari, aveau aleşi locali, subvenţie lunară de 800.000 de euro. Au comandat sondaje, dar le-a dat cu virgulă, erau cam praf în opţiunile electoratului. Sociologii le-au spus că dacă vor coagula mai multe forţe într-un pol de dreapta sau pol anti-PSDNL (spuneţi-i cum vreţi), ar putea cu adevărat să crească şi să devină un lider al opoziţiei relevant.
  1. Discuţiile cu Forţa Dreptei, singurul lor partener din Parlament timp de 3 ani de zile, au început în bataie de joc. Violeta Alexandru, cea care trebuia să deschidă lista din partea Forţa Dreptei, primea locul 8 pe lista alianţei cu candidaţii la alegerile europarlamentare. Violeta nu a avut nicio problemă, a spus că locul nu este important, ci alianţa în sine. Colegii s-au revoltat şi până la urmă Forţa Dreptei a primit locul 6 pentru Violeta Alexandru. Orban a acceptat ca de obicei pentru că importantă era alianţa, aşa cum fusese şi în urmă cu 4 ani guvernul de dreapta.
  2. PSD şi PNL comasează alegerile europarlamentare cu cele locale, ne dau şah, iar noi ne vedem nevoiţi să extindem alianţa şi pentru locale, ca să nu buimăcim alegătorii. USR începe în acelaşi stil obraznic să ne jignească, să ne spună că ei pun candidaţii de primar în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi aproape toate Consiliile Judeţene, iar noi vom pune acolo unde nu au ei organizaţii puternice. Când i-am întrebat care sunt acelea, ne-au dat ca exemplu Olt, Dolj, Mehedinţi, numai fiefuri pesediste.
  3. Ludovic Orban cere să stabilim candidaţii în urma unor sondaje de opinie, dar ei refuză. Ei au toate sondajele, ştiu exact care e situaţia. Nu mai are rost să facem niciun sondaj.
  4. Negocierile pentru locale continuă, facem propriile noastre sondaje şi reuşim să smulgem câţiva candidaţi la preşedinţia unor Consilii Judeţene importante: Cluj, Ilfov, Prahova, Vrancea.
  5. Nici nu începe campania pentru alegerile locale şi europarlamentare că ţara toată este împânzită de postere mari cu Cătălin Drulă, cu sigla mare a USR şi mesajul: „Nu îi lăsa să îţi fure viitorul.” Drulă nu candida la nimic, nici la alegerile locale, nici la europarlamentare. Despre sigla le-am spus că important este să potenţăm vizual alianţa, nu USR, dacă vrem să transmitem ideea unui pol de dreapta care luptă împotriva mamuţilor PSDNL. Nu aveai cu cine să te înţelegi. Unilateral, a fost împânzită toată ţara cu acele vizualuri. Candidaţii la europarlamentare parcă nici nu au existat în spaţiul public.
  6. Vin alegerile. Alianţa ia un scor dezastruos, 8,7%. Cătălin Drulă îşi vede spulberat visul de candidatură la alegerile prezidenţiale şi demisionează de la conducerea USR. Realitatea este că eşecul din alegeri a fost de fapt eşecul campaniei gândite de Drulă şi Ghinea pentru prezidenţiale, nicidecum pentru locale sau europarlamentare.
  7. Elena Lasconi iese imediat la atac. Spune că lui Drulă i-a luat Dumnezeu minţile, că Alianţa Dreapta Unită a fost o greşeală, că a fost făcută pe genunchi. Se pregăteşte de alegeri interne.
  8. Realitatea este următoarea: aproape toţi candidaţii Forţa Dreptei au luat peste scorul alianţei. ADRIAN OROS, IONEL DANCĂ, GEORGE IONESCU, ION ŞTEFAN, ALIN NICA, MARIUS ARCĂLEANU, TOŢI AU LUAT MII DE VOTURI PESTE SCORUL POLITIC AL ALIANŢA DREPTA UNITĂ DIN JUDEŢUL LOR. DIN TOP 10 CANDIDAŢI AI ALIANŢEI DREAPTA UNITĂ, 5 AU FOST DE LA FORŢA DREPTEI. ACEASTA ESTE REALITATEA DESPRE APORTUL FORŢA DREPTEI ÎN CADRUL ALIANŢEI. ŞI MAI AVEAM CANDIDAŢI BUNI DACĂ NU NE-AM FI LOVIT DE OBTUZITATEA LIDERILOR USR.
  9. Elena Lasconi continuă cu declaraţiile despre viitorul alianţei de dreapta, dar arată că nu a învăţat nimic din greşeala colegilor săi din anul 2020. Spune că şi-ar dori o alianţă cu Forţa Dreptei, PMP sau Reper, dar fără Orban, Tomac şi Cioloş. Păi ce facem dragilor? Iar le spuneţi potenţialilor viitori parteneri cum să îşi organizeze bucătăria internă? Aţi uitat aşa de repede experienţa Florin Cîţu? Ori e parteneriat ori e bullying?
  10. Ulterior, echipa Lasconi a angajat pe multe zeci de mii de euro un consultant american care s-a uitat peste sondaje şi i-a spus evidenţa: Rămâi singură, nu prinzi turul 2. Coagulezi o alianţă, te erijezi în liderul polului anti-PSD, câştigi alegerile.
  11. Discuţiile despre alianţă au avansat şi păreau că se îndreaptă în direcţia bună încercând să adune tot ce era anti-PSD şi frecventabil: Forţa Dreptei, Reper, PMP, chiar şi pe Vlad Gheorghe pe care tot ei îl împinseseră afară.
  12. Pe 30 august, în ziua în care Elena Lasconi confirmă discuţiile despre o alianţă cu Forţa Dreptei, în aceeaşi frază anunţă şi transferul Violetei Alexandru în USR. Maturitate şi fair-play politic la cele mai înalte standarde.
  13. Înghiţim episodul cu Violeta Alexandru şi luni, pe 2 septembrie urmează un nou episod de bullying politic. Elena Lasconi declară în conferinţă de presă că dacă se va face această alianţă se va numi USR (how stupid is that?), iar discuţiile oricum sunt în impas pentru că noi avem pretenţii prea mari, iar ea oricum ne-a oferit mai puţin de jumătate din ceea ce am cerut.
  14. Astăzi, doamna Lasconi anunţă că cererile noastre au fost nerezonabile şi alianţa nu se mai face. O minciună. Nu cererile noastre au fost nerezonabile, ci ea nu a putut să treacă alianţa de votul taberelor care conduc USR. Mi se pare şi normal ca Drulă, Barna & Co să nu îi voteze acum alianţa, când Lasconi a sărit la gâtul lor după alegerile europarlamentare şi locale invocând fix alianţa pe care ei au făcut-o.

Aşa că, deşi realizez că s-a ratat un moment bun pentru o coaliţie anti-PSD, mă simt şi uşurat că nu va trebui să stau la mila politică Elenei Lasconi sau a oricărui analfabet politic din USR adaugă Kocsis.

“Interesul principal pentru o alianţă trebuia să fie al USR, cei care dădeau candidatul la prezidenţiale. Iar beneficiarii trebuiau să fie cetăţenii care nu vor să vadă cum PSD va monopoliza 4 ani de zile Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia.

Noi, restul, nu ne-am născut parlamentari şi nici nu scrie undeva că trebuie să ieşim la pensie din Parlament. Personal, am avut un singur mandat, am fost ales în 2020 şi sunt de departe cel mai activ, cel mai productiv parlamentar din circumscripţia mea. Am lucrat şi am depus zeci de iniţiative legislative, toate cu sens, mai mult decât dublu decât oricare alt deputat sau senator din circumscripţia mea. A nu se confunda cu iniţiativele pe care unii doar semnează, dar nici măcar nu au citit vreodată textul pentru a şti ce susţin”, conchide el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: