Politico: Formarea Comisiei Europene, amânată. Care este motivul

Sursa foto- facebook/European Commission

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va dezvălui cum va repartiza portofoliile comisarilor europeni până săptămâna viitoare, potrivit Politico.

Von der Leyen ar fi trebuit să se întâlnească miercuri dimineață cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu liderii diferitelor facțiuni politice, după care era de așteptat să anunțe public componența viitorului executiv comunitar.

Întâlnirea a fost amânată pentru săptămâna viitoare, când Parlamentul European se va reuni la Strasbourg, potrivit unor oficiali informați în legătură cu decizia.

Von der Leyen s-a concentrat prea mult pe echilibrul de gen fără a avea instrumentele necesare pentru a atinge acest obiectiv, a declarat un diplomat UE, adăugând că groapa pe care și-o sapă devine „din ce în ce mai adâncă”. Ratarea termenului de miercuri ar fi văzută ca o rușine, au declarat pentru POLITICO cinci oficiali și diplomați europeni, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, mai ales după negocierile dificile care au avut loc pentru a evita o echipă dominată de bărbați.

Un nou portofoliu vehiculat pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană

Publicația scria luni că Roxana Mînzatu ar putea primi postul de comisară pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe, deținut în prezent de luxemburghezul Nicolas Schmit.

Care sunt argumentele? Portofoliul locuințelor și al drepturilor sociale, scrie publicația, va reveni unui socialist – o recunoaștere a faptului că partidele de centru-stânga au inclus aceste probleme printre punctele principale ale manifestului lor electoral.

Având în vedere numărul limitat de candidați socialiști, Mînzatu ar putea obține postul, România fiind astfel recompensată pentru că a schimbat un candidat bărbat cu o femeie (și ajutând-o astfel pe Ursula von der Leyen să își atingă obiectivul de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului), scria Politico.

Important este și faptul că Mînzatu a fost în trecut ministră a fondurilor europene, portofoliu guvernamental care a atins mai multe domenii politice. De aceea, o alternativă pentru ea ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic, scria Politico.

De altfel, publicația specula săptămâna trecută în acest context că Mînzatu ar putea primi inclusiv portofoliul Coeziunii.

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, Coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „Investiții regionale”, scria Politico.

Lista completă a propunerilor de comisar

Austria – Magnus Brunner, actual ministru de Finanțe

Belgia – Hadja Lahbib, actual ministru de Externe

Bulgaria – Ekaterina Zaharieva, parlamentar, și Julian Popov, membru al Fundației Europene pentru Climă

Croația – Dubravka Šuica, actual Comisar pentru Democrație și Demografie

Cipru – Costas Kadis, decan al Universității Frederick

Cehia – Jozef Síkela, actual ministru al Industriei și Comerțului

Danemarca – Dan Jørgensen, actual ministru al politicilor climatice

Estonia – Kaja Kallas, aleasă Înalt Reprezentant pentru Politică Externă

Finlanda – Henna Virkkunen, acuat parlamentar

Franța – Thierry Breton, actual Comisar pentru Piață Internă

Grecia – Apostolos Tzitzikostas, actual guvernator al Macedoniei Centrale

Ungaria – Olivér Várhelyi, actual Comisar pentru Extindere

Irlanda – Michael McGrath, actual ministru de Finanțe

Italia – Raffaele Fitto, actual ministru pentru Afaceri Europene

Letonia – Valdis Dombrovskis, actual Comisar pentru Comerț

Lituania – Andrius Kubilius, actual parlamentar

Luxembourg – Christophe Hansen, actual parlamentar

Malta – Glenn Micallef, actual consilier al prim-ministrului Abela

Țările de Jos – Wopke Hoekstra, actual Comisar pentru Acțiuni Climatice

Polonia – Piotr Serafin, actual ambasador la UE

Portugalia – Maria Luís Albuquerque, actual membru al boardului Morgan Stanley Europe

România – Roxana Mînzatu, actual europarlamentar

Slovacia – Maroš Šefčovič, actual responsabil pentru Green Deal

Slovenia – Tomaž Vesel, avocat

Spania – Teresa Ribera, actual vice prim-ministru

Suedia – Jessika Roswall, actual ministru al Afacerilor Europene

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: