Rata inflației din Germania, la cel mai scăzut nivel din iunie 2021

Sursa foto: Pixabay

Inflația în Germania a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări publicate marți de Oficiul federal de statistică (Destatis), ceea ce conferă noi argumente Băncii Centrale Europene (BCE) să continue ciclul de reducere a dobânzilor la reuniunea de politică monetară din septembrie, transmite Reuters.

Rata anuală a inflației a încetinit până la 2% în august, cel mai scăzut nivel din iunie 2021, datorită prețurilor mai reduse la energie. În iulie, inflația în Germania, cea mai mare economie europeană, s-a situat la 2,3%, scrie Agerpres.
De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile precum cele la alimente și energie, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,8% în august, a adăugat Destatis.

Luna trecută, prețurile la energie în Germania au scăzut în ritm anual cu 5,1%. În schimb, au crescut în ritm anual prețurile la alimente, cu 1,5%, și la servicii, cu 3,9%.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a scăzut până la 2,2% în august, de la un nivel de 2,6% în iulie. Inflația în zona euro se apropie astfel de ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Scăderea inflației și a șomajului în zona euro oferă noi argumente oficialilor BCE să adopte o nouă reducere a dobânzii de referință. Majoritatea observatorilor se așteaptă ca gardienii euro să reducă costul creditului la următoarea lor reuniune, care este programată pentru data de 12 septembrie. Dezbaterile se concentrează asupra unei alte posibile reduceri în octombrie, date fiind moderarea presiunilor pe partea de prețuri, ritmul redus al creșterii economice și situația de pe piața muncii.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: