Alegeri parlamentare: cine sunt liberalii care deschid lista PNL Olt

sursa: facebook

PNL Olt a stabilit listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare, pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor fiind preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Gigel Ştirbu, iar pe lista pentru Senat primul fiind prim-vicepreşedintele organizaţiei liberale Olt, Marian Vasile, primarul comunei Studina.

În lista pentru Senat pe locul doi este Marius Bălaşa, pe locul trei – Laura Giura, primarul interimar al municipiului Slatina, pe locul patru este Victor Iacobescu, iar pe locul cinci – Răducu Şurlan.

Cine e Gigel Ştirbu

Sursa foto: Facebook

Gigel Știrbu are o carieră diversificată, ce îmbină domeniul teologic, administrația publică și cultura. Născut în județul Olt, el a început prin a urma un traseu educațional în teologie, absolvind Seminarul Teologic din Craiova în 1994 și Facultatea de Teologie din același oraș în 1998. În primii ani ai carierei sale, între 1995 și 2001, a fost preot la Parohia Roșieni din Olt, demonstrând o puternică legătură cu valorile spirituale și comunitatea locală.

Îndreptându-se ulterior către o carieră în administrație și politică, Știrbu și-a extins pregătirea profesională cu studii în domeniul administrației publice și dreptului. În 2005, a urmat cursurile prestigioasei École Nationale d’Administration din Paris, continuându-și formarea la Institutul Național de Administrație în 2006 și obținând un master în Drept Social Român și European. A completat această pregătire cu studii la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și la Institutul Diplomatic Român.

Cariera sa administrativă a început la nivel local, unde a ocupat funcția de subprefect al județului Olt între 2005 și 2007. În această perioadă, a dobândit experiență în gestionarea treburilor publice, avansând apoi la nivel național ca secretar de stat în Ministerul Culturii și Cultelor (2007-2008). În domeniul politic, s-a afirmat printr-o carieră lungă și consistentă în cadrul Partidului Național Liberal. Începând din 2016, a fost ales deputat PNL în circumscripția electorală nr. 30 Olt, funcție pe care o deține până în prezent. În paralel, a ocupat roluri importante în comisiile parlamentare, fiind Președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă, precum și al Comisiei pentru relația cu UNESCO.

În plan politic, Știrbu a fost implicat activ în structurile de conducere ale PNL, fiind vicepreședinte al organizației județene Olt și, din 2013, vicepreședinte la nivel național al PNL. În perioada 2013-2014, a deținut funcția de Ministru al Culturii, consolidându-și reputația de apărător al patrimoniului cultural românesc. Gigel Știrbu este un lider cu o viziune clară asupra politicilor culturale și sociale, combinând formarea teologică cu o experiență vastă în administrația publică și politică.

Potrivit declarației sale de avere, Gigel Ştirbu are 2 terenuri intravilane în Slatina și o casă de locuit. Acesta deține obiecte de artă în valoare de 44.000 de euro și are un cont de aproape 76.000 de lei. acesta spune că mai are și datorii în valoare de 40.000 de euro la BCR.

Cine e Marian Vasile

Marian Vasile
Marian Vasile / sursa: captura foto

Marian Vasile este prim-vicepreşedintele organizaţiei liberale Olt din 2018 și primarul comunei Studina. Acesta a fost prima dată primar în 2008, ca și candidat PNL și de atunci a câștigat în mod constant primăria. La nivel local el este un lider local foarte apreciat de către liberali pentru eforturile sale susținute în dezvoltarea infrastructurii și bunăstării comunității.

De-a lungul mandatelor sale, el a implementat proiecte importante pentru modernizarea localității, cum ar fi extinderea rețelei de gaze și modernizarea sistemului de alimentare cu apă, contract semnat recent pentru o investiție de 9,6 milioane de lei. Aceste inițiative sunt parte dintr-o strategie de dezvoltare pe termen lung, care include modernizarea unităților de învățământ și infrastructurii locale​, potrivit presei locale.

Potrivit declarației sale de avere, Marian Vasile deține un teren intravilan în Studina de 2500mp și o casă de locuit de 50mp tot în Studina. Acesta mai deține un autoturism Chevrolet din 2011. Potrivit acestuia, singurul venit obținut a fost cel din indemnizația de primar – 68.628 de lei anual, adică aproximativ 5.700 lei.

Laura Giura 

Laura Giura
Laura Giura / sursa: captură foto

Laura Giura a servit drep consilier local PNL Slatina până în 2024, când a fost aleasă în funcţia de viceprimar, în urma votului majorităţii consilierilor locali. Ulterior ea a fost desemnată şi să îndeplinească atribuţiile de primar al municipiului, fiind acum primar interimar. Anterior aceasta a activat ca profesor la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Balș și ca inspector școlar Olt.

Laura Giura are o avere impresionantă. Potrivit declarației sale, aceasta deține patru terenuri intravilane și două terenuri forestiere. Aceasta mai are trei case și patru spații comerciale. Giura mai deține un BMW Seria 5.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: