Știri din capitalele Europei, 10 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

O nouă alianță conservatoare de stânga este în curs de formare în Parlamentul European, cu potențialul de a fi stabilită oficial într-un an, a dezvăluit eurodeputatul ceh Ondřej Dostál (neafiliat) într-un interviu pentru Euractiv.

„Sunt încântat să menționez că avem deja o întâlnire de coordonare miercuri, pe 11, cu nemții, slovacii și noi,” menționează Dostal, făcând referire la cele trei partied neafiliate care ar putea face parte din această alianță – europarlamentarii cehi din coaliția Stačilo! (Destul!), BSW din Germania (Bündnis Sahra Wagenknecht) și partidul Smer din Slovacia. Acest grup emergent încearcă să se distanțeze de stânga progresistă, concentrându-se în schimb pe valori mai tradiționale de stânga, cum ar fi drepturile muncitorilor, pacea și stabilitatea economică.

 

BERLIN

Guvernul Germaniei a ordonat luni controale temporare la toate frontierele terestre, extinzând verificările pe care le are deja în vigoare la unele frontiere, ca răspuns la fenomenul migrației ilegale și pentru a proteja țara de amenințările extremiste. Ministerul de Interne a declarat că a notificat luni Uniunea Europeană cu privire la ordinul de a institui controale la frontierele terestre cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca pentru o perioadă de șase luni. Acestea vor începe săptămâna viitoare, pe 16 septembrie, potrivit The Associated Press.

 

ROMA

Perlele ar putea fi cultivate în curând pentru prima dată în mările europene, pe măsură ce crescătorii italieni de stridii încearcă să exploateze o oportunitate neașteptată oferită de încălzirea rapidă a Mediteranei, relatează Reuters.

La sfârșitul anului 2023, primele exemplare de Pinctada radiata, o stridie perlată originară din Marea Roșie, au fost observate în Golful Poeților, o zonă turistică populară situată la aproximativ 100 de kilometri de Genova, pe coasta de nord-vest a Italiei. Mai puțin de un an mai târziu, acestea proliferează în ceea ce au fost întotdeauna unele dintre cele mai reci ape din Marea Mediterană, asociate în mod normal cu alte tipuri de stridii utilizate mai degrabă pentru hrană decât pentru bijuterii.

 

STOCKHOLM

Ministrul Justiției din Suedia a avertizat că eradicarea epidemiei de infracționalitate violentă din țară va dura un deceniu sau mai mult, în condițiile în care bandele de traficanți de droguri imigranți s-au infiltrat în tribunale, poliție și închisori.

Gunnar Strömmer a declarat pentru Financial Times că bandele din spatele atacurilor mortale angajau infractori, în special copii, pentru a lucra pentru grupuri din alte țări. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații suedeze, aceste grupuri includ extremiști violenți și chiar unii actori statali, precum Iranul. Criminaliștii au declarat că problemele care stau la baza valului de infracțiuni, care a inclus atacuri cu grenade și bombe, sunt atât de adânc înrădăcinate încât va fi nevoie de cel puțin un deceniu pentru a se asigura că acei copii care sunt astăzi preșcolari nu vor ajunge să săvârșească infracțiuni când vor deveni adolescenți.

 

KIEV | MOSCOVA

Ucraina a lansat marți cel mai mare atac cu drone asupra capitalei rusești, ucigând cel puțin o femeie, distrugând zeci de case și forțând aproximativ 50 de zboruri să fie deviate de pe aeroporturile din jurul Moscovei. Rusia a declarat că a distrus cel puțin 20 de drone de atac ucrainene care au năvălit peste regiunea Moscovei, cu o populație de peste 21 de milioane de locuitori, și alte 124 de drone peste alte opt regiuni, conform Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: