Bogdan Stoica: Să vedem dacă Geoană aprinde lumina în camera dezbaterilor

Bogdan Stoica

Gata! Vine candidatul Geoană. Și-a terminat, mandatul, și-a luat medalia „Serviciul Merituos” (este cea mai înaltă distincție NATO), este pregătit să-și anunțe candidatura la alegerile prezidențiale. Să vedem ce anunță. Poate sparge el gheața. Cam e nevoie.

Pentru toți politicienii români, alegerile astea sunt un prilej să mestece aceleași câteva concepte: proNATO, proUE, antiPUTIN, climateCHANGE, globALIZARE și egalitateadeGEN. Toți sunt profund entuziaști pe temele astea, nu văd nici o problemă, nici o sincopă pe nicăieri. Practic, dacă te iei după discursuri, toate aceste obiective reprezintă un soi de promiseLAND.

Nimeni nu vorbește despre CUM, despre DACĂ, despre CÂND și despre CINE PLĂTEȘTE. Nu există nici un dubiu, discursul e de-a dreptul taliban. De aici și pleacă, probabil, mentalitatea că toți băieții ăștia nu sunt candidații țării sau ai poporului, ci ai unora care au ceva de câștigat din enunțurile de mai sus.

Dacă-i excludem pe candidații la mișto (Simion, Șoșoacă, Terheș), care nu au nici o șansă de a deveni președinți, la ceilalți n-avem nici un mililitru de Draghi, nici o firimitură de Orban. Iar situația e penibilă. De frică să nu pară euro-sceptici sau pro-ruși, nici un candidat nu îndrăznește să zică fraze de genul „Uniunea Europeană trebuie să se reformeze, NATO trebuie să se modernizeze, migrația necontrolată poate crea probleme, tranziția de la energie verde ne poate falimenta”. Și asta este de-a dreptul înfricoșător. Parcă angajăm un pedofil drept paznic la o grădiniță argumentând cu enunțul „s-a schimbat” prezent în fișa de la penitenciar. Corect, așa scrie. Dar de verificat a verificat cineva?

*** A nu se înțelege că sugerez votarea lui Geoană la președinția României. Nu cred că e capabil să ducă funcția asta. Să pornească o discuție serioasă, însă, este.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: