VIDEO Daniel Buda despre posibilul portofoliu al CE, pe drepturi sociale, pentru România: „Este apă de ploaie!”

Foto PS News

Eurodeputatul Daniel Buda, invitat în emisunea Puterea Știrilor a dezbătut subiectul legat de portofoliul de comisar european pe care ar putea să-l primească țara noastră, prin reprezentanta României, Roxana Mînzatu. Potrivit Politico, Mînzatu ar putea primi postul de comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe.

Eurodeputatul liberal reproșează premierului Ciolacu modul cum a negociat cu Ursula von der Leyen și faptul că a tratat totul pe persoană fizică fără să se consulte cu partenerii din Coaliție și cu președintele României.

„Discuțiile sunt multiple la Bruxelles. O să fac un reproș major, în primul rând domnului Ciolacu legat de ceea ce înseamnă negocierea pentru România a unui portofoliu. Domnia sa, plecând de la faptul că suntem țară din Uniunea Europeană, mai ales că cele două partide au candidat pe aceeasi listă, ar fi trebuit să fi negociat din capul locului un portofoliu cunoscut, fie că discutăm de politica de coeziune, de agricultură, dar discutăm de un portofoliu care să fie într-adevăr relevant în peisajul european.

Buda afirma că portofoliul de comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe este pe un domeniu unde Comisia Europeană nu are competențe.

„Oricât am dorit noi, în zona aceasta de locuințe (a fost o discuție și în ședințele la care am participat), Comisia Europeană nu are competență în această zonă. Desigur, este doar așa, o încropeală românească a unui portofoliu care nu are relevanța suficientă în spațiu public, nu are relevanța pe care ar trebui să o aibă un stat cum este România.

Suntem europarlamentari care am susținut Comisia Europeană, dar sigur dacă domnul Ciolacu a avut o altă agendă, iată că suntem în această situație destul de delicată, de a nu avea un portofoliu relevant și important în pesajul arhitecturii europene. Și această responsabilitate, cu subiect și predicat, îi aparține exclusiv domnului Ciolacu, care și-a luat responsabilitatea de a negocia doar pe persoană fizică.

Trebuia să fi fost o decizie în Coaliție, să fi discut cu președintele României în prealabil, în așa fel încât să putem merge la masă cu o voce unitară și să spunem da, dorim Agricultura, pentru că știm foarte bine că în România agricultura este destul de mult supusă unor presiuni”.

În ceea ce privește un portofoliu pe zona economică, Daniel Buda a punctat faptul că nu s-a știu să se definească clar acest lucru.

„Nu știu să definească bine ce înseamnă portofoliile din zona economică. El (n.r. Marcel Ciolacu) trebuia să spună: vreau agricultura, nu mă interesează, pentru că România are în momentul de față vocația de a primi acest portofoliu al agriculturii. Suntem țara în proximitate cu Ucraina, asigurăm tranzitul de cereale în proporție de 80% din Ucraina. Vreau agicultura pentru România pentru că în România merită să aibă acest portofoliu.

Sau…vreau mai departe, nu știu, coeziunea, deoarece noi avem afecte legate de politica de coeiziune care trebuie să fie implementata și unde suntem deficitari. Sau vreau portofoliul de buget dacă tot au vrut să se bată pentru ceva.

Din nefericire, domnul Ciolacu n-a înțeles care sunt mecanismele și care sunt oportunitățile pe care trebuie să și le valorifice la momentul potrivit vizavi de ceea ce înseamnă obținerea unui portofoliu relevant.

Prima dată ar trebui să se fi discutat de portofoliu și pe urmă de persoane

„Domnul Negrescu, doamna Mînzatu, până la urmă sunt oameni în România care au competențele profesionale, atât a cât le au și cât le avem fiecare dintre noi. Dar era extrem de important pentru România ca domnul Ciolacu, repet, să discute portofoliul înainte, să știm pentru ne luptăm și să fie într-adevăr foarte ferm pe poziții”.

Daniel Buda despre portofoliul social pentru România: „Este apă de ploaie ceea ce se vehiculează în spațiul public în momentul de față!”

„Din păcate, nu suntem în această situație și premisele nu sunt foarte bune pentru România, astfel încât să avem un portofoliu unde să contăm în zona economică și pentru a avea un tratament preferențial pentru evenimentele de la nivel european. Trebuia dar să fim tratați în mod corect, raportat la eforturile pe care le facem vizavi de războiul din Ucraina.

Însă desigur că până la urmă fiecare are lucrul pe care și-l merită.

Dacă domnul Ciolacu, din capul locului, a cedat atât de ușor și a luat pe persoană fizică această negociere la Bruxelles, iată că avem aceste rezultate, care cel puțin în momentul de față par a fi absolut dezastruoase. Nu că nu ar fi probleme importante pentru România și Europa, locuințele și drepturile sociale și locurile de muncă. Însă competențele Comisiei Europene sunt extrem de reduse. Sunt inexistente pe acest acest palier, ele fiind competența statelor naționale. De aceea spun că este până la urmă apă de ploaie ceea ce se vehiculează în spațiul public în momentul de față”, conchide eurodeputatul liberal.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: