UPDATE – Propunere legislativă PNL privind modul în care se face actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatori şi deputaţi PNL au depus la Senat o propunere legislativă vizând modul în care se face actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat. Parlamentarii liberali cer dezbaterea propunerii în procedură de urgenţă.

UPDATE – ”Am semnat în calitate de iniţiator, alături de Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc, Laurentiu Leoreanu, Cristian Ţăgârlaş, Virgil Guran, propunerea legislativă pentru actualizarea permanentă şi indexarea pensiilor din sistemul militar, de ordine publică şi siguranţă naţională, reinstituind mecanismul de raportare a actualizării/indexării si la componenta soldei de grad. Este o măsură reparatorie necesară după ce în perioada guvernării socialiste acest mecanism a fost abrogat”, a scris pe Facebook deputatul PNL Gabriel Andronache.

”Considerăm că această idee transpusă legislativ la solicitarea Preşedintelui Senatului, dl. Nicolae Ciucă, aduce echitate în sistemul de pensii militare”, subliniază el, explicând că proiectul conţine şi o prevedere expresă că actualizarea/indexarea nu se va aplica demnitarilor pensionari militari ( cei care deţin in prezent funcţii de membri ai Guvernului, senatori, deputaţi, etc.) în perioada in care exercită funcţia de demnitate publică.
”Menţionez că la întâlnirea de ieri cu asociaţiile cadrelor militare în rezervă am ajuns cu toţii la concluzia că aceasta este calea procedurală corectă şi constituţională pentru ca legea să producă efecte fără riscuri în materie de constituţionalitate”, notează deputatul PNL.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Propunerea liberală vizează completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat., iniţiatori fiind senatorii Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc, Virgil Guran şi Cristian Ţăgârlaş şi deputaţii Gabriel Andronache şi Laurenţiu Leoreanu.

Parlamentarii PNL propun adăugarea a trei noi articole după artidolul 59 al Legii privind pensiile militare de stat.

În forma actuală, legea prevede:

”Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:Puneri în aplicare (1)

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi”.

Parlamentarii liberali propun ca actualizarea să fie raportată la media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ”îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.

De asemenea, propun ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Casa de pensii sectorială să reactualizeze toate pensiile aflate în plată.

Aceste prevederi nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii.

Iniţiatorii invocă faptul că numeroasele completării aduse legii încalcă mai multe principii, printre care cele ale unicităţii, imprescribilităţii, egalităţii, autonomiei, incesibilidărţii – prin care dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial, al recunoştinţei faţă de loialitiatea, sacrificiile şi privaţiunile suferit de militari şi poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi de familiiile acestora, pe timpul carierei.

De asemenea, invocă şi numeroasele dosare aflate pe rolul instanţelor cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat militarilor pensionari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: