Cazul de viol de la Școala de Vară AUR. După un an, fata se simte „trădată” de autorități

Sursa foto: Pixabay

Tânăra care a acuzat trei bărbați că au violat-o la un eveniment politic al partidului AUR, pe când era minoră, susține, la un an de la incident, că autoritățile nu o consideră o „victimă credibilă” și că nu au făcut „nimic” pentru a elucida acest caz. Un raport medico-legal scos încă din luna februarie arată că au existat urme de ADN ale celor trei bărbați pe hainele și lenjeria intimă purtate de fată în serile în care ar fi fost supusă agresiunilor sexuale. Din datele Digi24.ro, reiese că fata a trimis buletinul când a confirmat participarea la eveniment, ea menționând că a fost nevoie de actul de identitate pentru cazarea la hotel. 

Pentru raportul întocmit în februarie de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au fost luate probe ADN ale celor trei bărbați. Acest raport a evidențiat faptul că există urmele ADN ale celor trei bărbați pe hainele și lenjeria intimă purtate de fată în cele două seri în care ar fi fost violată.

Deși doi dintre ei au negat în spațiul public chiar și ipoteza că ar fi întreținut relații sexuale cu ea, raportul citat menționează că au fost găsite „urme de spermă” ale celor trei bărbați pe o pereche de chiloți pe care fata i-a purtat într-una din seri.

Raport IML, Sursa foto: Digi24

„Am copilași adică eu nu am venit aici să mă distrez sau cine știe ce”, spunea Georgian Negară, anul trecut, pentru Antena3.

Confruntat în această săptămână cu concluziile raportului citat de către un reporter Antena 3, Negară a catalogat informațiile drept „prostii”.

Un alt raport al Serviciului Medico-Legal Ialomița din 16 septembrie 2023, adică imediat după ce ar fi avut loc incidentul, confirma că avut loc „o deflorare recentă (1-3 zile)” și că fata, în vârstă de 17 ani, prezenta „leziuni traumatice anale” și vânătăi pe picioare.

„E important cum e soluționat un astfel de caz”

Între 14 și 15 septembrie 2023, fata a participat la Școala de Vară AUR care a avut loc în stațiunea Neptun-Olimp. Pe 16 septembrie 2023, a anunțat poliția și a acuzat că trei bărbați au violat-o, fiind deschis un dosar penal în acest sens.

Cei trei bărbați – Georgian Negară (35 de ani), Valentin Ghinea (34 de ani) și Alexandru Mihai Ene (31 de ani) – sunt originari din Ialomița, iar despre ei s-a spus în spațiul public că ar fi membri AUR.

Partidul neagă această informație, iar George Simion îi descria drept „niște băieți dintr-un sat”. Conducerea organizației Ialomița, care i-a invitat pe cei 3 bărbați la Școala de Vară, și-a dat demisia încă din septembrie anul trecut. Tatăl lui Valentin Ghinea – Vasile Ghinea – s-a aflat pe listele AUR pentru Consiliul Județean Ialomița la alegerile locale din 2024.

De atunci și până acum, dosarul, deschis inițial la Slobozia, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București nu a răspuns solicitării Digi24.ro, prin care am cerut stadiul anchetei și să ne spună dacă există persoane puse sub urmărire penală în acest caz. Din informațiile Digi24.ro, cei trei bărbați au fost audiați în decembrie 2023 în calitate de martori.

„E important pentru încurajarea altor victime felul în care este soluționat un astfel de caz – cu rapiditate, cu profesionalism și cu protecție asigurată victimei violenței sexuale”, a declarat Andreea Bragă, expert în cadrul Filia, organizație care luptă pentru drepturile femeilor.

„S-a spus că nu sunt o victimă credibilă”

Într-o discuție cu un reporter Digi24.ro, fata, care între timp a împlinit 18 ani și a cărei identitate o vom proteja, susține, însă, că „nu s-a întâmplat nimic” în acest caz, deși a avut „curajul” să depună plângere imediat după incident.

„S-a spus că nu sunt o victimă credibilă (…) Eu lupt împotriva unui sistem care alege să nu îmi facă dreptate. Durerea nu vine doar din violul suferit, ci și din trădarea sistemului care ar fi trebuit să mă protejeze”, a declarat tânăra, pentru Digi24.ro.

Andreea Bragă, de la Centrul Filia, a explicat pentru Digi24.ro că societatea din România „încă are multe prejudecăți despre victimele violenței sexuale”.

Consumul de alcool

„În camerele de supraveghere de la hotel se vede că eu, fiind într-o stare avansată de ebrietate, sunt târâtă de către Negară Georgian în camera acestuia, din care ies peste 35 de minute într-o stare deplorabilă, plângând, căutându-mi telefonul pentru a-mi suna mama și a-i spune ce s-a întâmplat. Nu puteam să mă țin pe picioare și eram foarte confuză. Nu înțelegeam unde merg, cu cine merg și de ce”, a mai mărturisit fata.

Una dintre „criticile” aduse victimelor, în general, și care a fost invocată în spațiul public și în acest caz a fost consumul de alcool. Fata le-a spus polițiștilor încă de la început că în cele două seri petrecute la școala de vară AUR i-a fost dat să bea alcool, deși avea 17 ani.

„De beată a fost beată, că a mers cu grupul nostru la hotel, dar ce a făcut pe parcurs de la ora 8:00 încolo eu nu știu că n-am de unde să știu”, spunea Georgian Negară, anul trecut.

„Nu există nicio scuză, justificare pentru agresiunile sexuale. Dacă există consum de alcool care afectează capacitatea unei persoane de a-și da un consimțământ valid, avem o problemă în această situație. Autoritățile își pun vreun semn de întrebare legat de consimțământul liber pe care fata l-ar fi putut da dacă ea a fost afectată de alcool?”, mai arată expertul de la Centrul Filia.

Știau că fata e minoră?

Doi dintre bărbații acuzați de viol au spus, anul trecut, că știau că fata ar avea 20 de ani.

„Nu își aduce aminte nimic, nu știe dacă ar fi fost violată, că nu știu ce, spunând că a avut dureri în zona intimă, asta întâmplându-se a doua zi după ce am lăsat-o acasă”, a declarat și Valentin Ghinea, unul dintre bărbații acuzați de viol și fiul unui candidat AUR la Consiliul Județean Ialomița.

Din datele Digi24.ro, însă, reiese că fata, dar și bărbatul care a adus-o la Școala de Vară AUR, au trimis organizatorilor cartea ei de identitate. Tânăra mai menționează că a fost nevoie de acest act pentru a se caza la hotelul din Neptun-Olimp.

„Relație de putere disproporționată” 

Cazul tinerei a fost mediatizat încă din clipa în care ea a anunțat poliția, având în vedere faptul că agresiunile sexuale s-ar fi petrecut în timpul școlii de vară a partidului AUR, partid parlamentar. Unul dintre bărbații acuzați de viol insinua că ar fi „un joc politic”.

„Încă din luna septembrie a anului trecut am spus: instituțiile statului să își facă treaba, să facă toate cercetările, iar dacă se dovedesc toate acuzațiile adevărate, atunci să fie trași la răspundere cei care au comis o asemenea infracțiune”, a transmis departamentul de comunicare AUR, pentru Digi24.ro.

După ce a depus plângerea la poliție, tânăra susține că a fost supusă unor presiuni venite din partea celor reclamați pentru viol sau reprezentanți ai partidului și că a fost și agresată.

Andreea Bragă arată că există „o relație de putere disproporționată” între victimă și cei pe care i-a acuzat că au violat-o.

„E cu atât mai important să analizăm și să ne uităm cu atenție la modul în care sunt soluționate aceste cazuri”, arată experta Centrului Filia.

„Impresia mea e că influența, banii și conexiunile pot schimba soarta unui dosar. De ce cred asta și de ce este impresia mea? Fiecare demers legal al meu sau al avocaților mei a fost blocat la nesfârșit. Uneori, nu violatorii distrug definitiv o viață, ci un sistem care refuză să facă dreptate”, a fost concluzia tinerei.

Digi24.ro a încercat să ia legătura cu Valentin Ghinea, unul dintre bărbații acuzați de viol, dar acesta nu a răspuns până în momentul publicării acestui articol. Georgian Negară și Alexandru Ene nu au putut fi contactați.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: