Știri din capitalele Europei, 12 septembrie

ATENA

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat joi că fluxurile crescute de migrație nu pot fi abordate prin eliminarea unilaterală a zonei Schengen, conform Reuters.

Germania a anunțat săptămâna aceasta că intenționează să impună controale mai stricte la toate frontierele sale terestre, în ceea ce a numit o încercare de a combate migrația ilegală. Controalele în spațiul european Schengen, care este în mod normal o zonă largă de liberă circulație, vor începe la 16 septembrie și vor dura inițial șase luni.

 

ROMA

Ghețarul Marmolada, cel mai mare și emblematic din Dolomiți, s-ar putea topi complet până în 2040 din cauza creșterii temperaturilor medii, au declarat experții, precizează The Guardian.

Oamenii de știință italieni care monitorizează ghețarii și impactul urgenței climatice au declarat luni că Marmolada pierde între 7 și 10 cm din adâncime pe zi. În ultimii cinci ani au dispărut 70 de hectare din suprafața sa, echivalentul a 98 de terenuri de fotbal.

Efectele crizei climatice sunt vizibile în întreaga regiune a Dolomiților, care s-a confruntat cu o iarnă secetoasă, cu foarte puține ninsori. Potrivit experților, acest lucru, combinat cu temperaturile neobișnuit de ridicate din regiune din timpul verii, determină topirea rapidă a ghețarilor.

 

TALINN

Cel mai înalt oficial din domeniul apărării din Estonia a cerut NATO să îmbunătățească apărarea aeriană a statelor membre care se învecinează cu Rusia, în contextul unei lipse critice de capacități antirachetă cu rază lungă de acțiune în cadrul Alianței. Capacitatea de a respinge rachetele balistice este una dintre cele mai mari lacune în apărarea aliată. Armele de lungă distanță, cum ar fi sistemul Patriot, dintre care mai multe au fost donate Ucrainei de aliații NATO, sunt, de asemenea, extrem de costisitoare, precizează Bloomberg.

Cartierul general al NATO a trimis în iulie statelor membre propuneri pentru noi capacități defensive, un acord la nivelul întregii Alianțe fiind așteptat în a doua jumătate a anului 2025. Propunerile prezintă angajamentele de cheltuieli pentru următorii 20 de ani.

 

VARȘOVIA

Polonia va începe consultări cu alte țări UE care se învecinează cu Germania pentru a formula un răspuns la decizia acesteia de a introduce controale la frontiere, a confirmat Ministerul polonez de Interne pentru Euractiv.

Decizia Berlinului de a introduce controale la frontierele cu toți vecinii săi a fost primită cu mare nemulțumire în Polonia, premierul Donald Tusk calificând-o drept „inacceptabilă din punct de vedere polonez”. „Acțiunile Germaniei (…) provoacă o mare îngrijorare. Ele pot amenința chiar funcționalitatea întregului spațiu Schengen, care este foarte important pentru cetățenii UE și este un succes incontestabil”, a declarat ministerul.

Relațiile deja dificile dintre Germania și Polonia ar putea fi afectate și mai mult de această nouă dispută privind controalele la frontieră. Cotidianul german Die Welt amintește că, în iunie, poliția germană a trimis un grup de refugiați afgani înapoi în Polonia fără să consulte autoritățile poloneze, provocând proteste din partea guvernului de la Varșo

 

BUDAPESTA

Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană pentru a rambursa costurile de protecție a frontierei externe a Uniunii Europene, care, potrivit Budapestei, a costat-o aproximativ 2 miliarde de euro, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, scrie Reuters.

În 2015, Orban a închis o rută majoră de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanți de azil care fugeau de război și sărăcie, ceea ce i-a consolidat sprijinul pe plan intern, dar i-a adus numeroase critici din partea multor aliați din UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: