Şeful SGG: Aderarea la OCDE înseamnă investiţii străine mai multe, înseamnă dezvoltare, un trai mai bun pentru toţi

Sursa foto: Facebook/ Mircea Abrudean

Aderarea la OCDE înseamnă investiţii străine mai multe, înseamnă dezvoltare, un trai mai bun pentru toţi românii, afirmă şeful Secretariatului General al Guvernului Mircea Abrudean, precizând că, la asta se reduce procesul de aderare a României şi faptul că” vom fi în acest club select” în anul 2026. El a subliniat că doar faptul că România a devenit ţară candidată, că deja se află în proces de implementare a standardelor, a instrumentelor a generat un grad de încredere ridicată din partea investitorilor străini.

Mircea Abrudean a vorbit la Profit NewsTV despre implicarea SGG în coordonarea procesului de aderare a României la OCDE.
”Misiunea noastră mai nouă, dar extrem de importantă, este într-adevăr de a coordona procesul din punct de vedere tehnic de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. Facem acest lucru de ceva timp împreună şi ne completăm foarte bine pentru că acest proces este unul foarte complex, este unul foarte tehnic. Include coordonare interministerială, pentru că vorbim de 26 de comitete sectoriale în care România trebuie să-şi susţină cauza şi care trebuie să valideze în unanimitate  poziţia pe domeniul respectiv. De amintit aici că OCDE-ul reuneşte 38 de state, cele mai puternice economii ale lumii care împreună înseamnă 70% din producţia şi serviciile la nivel global şi peste 90% din investiţiile străine directe”, a afirmat Mircea Abrudean.
El a fost întrebat dacă România este la zi cu paşii aderării, având în vedere complexitatea acestui proces.
”Suntem la zi desigur, 26 de comitete România a bifat deja cinci dintre ele, mai avem de lucru evident.  Se lucrează pe celelalte 21 de comitete, sunt formate de lucrări mixte, sunt vizite de evaluare ale celor de la OCDE, sunt prezentări de poziţii din partea statului român cu reprezentare la cel mai înalt nivel. Procesul e unul foarte riguros şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi”, a precizat secretarul general al Guvernului.
El s-a referit şi la beneficiile pe care România le va avea după aderarea la OCDE.
”Înseamnă investiţii străine mai multe, înseamnă dezvoltare, înseamnă un trai mai bun pentru toţi românii. Pe scurt la asta se reduce procesul de aderare a României şi faptul că vom fi în acest club select în anul 2026, aşa cum ne-am propus de altfel”, a povestit Mircea Abrudean.
Secretarul general al Guvernului a menţionat că prin începerea procesului de aderare la OCDE va creşte încrederea investitorilor străini în ţara noastră.
”Anul 2022, ianuarie, când s-a decis că suntem ţară candidată în mod oficial, la finalul anului România a înregistrat cel mai mare volum al investiţiilor străine directe din istorie, aproape 11 miliarde de euro, cu vreo două miliarde de euro mai mult decât anul de referinţă istoric 2008, care a fost cel mai înalt din acest punct de vedere. Mare parte din această realizare se datorează faptului că suntem ţară candidată la OCDE, doar prin faptul că am devenit ţară candidată, că deja suntem în proces de implementare a standardelor, a instrumentelor a însemnat un grad de încredere ridicată din partea investitorilor străini”, a mai afirmat Mircea Abrudean.
De asemenea, el s-a referit şi la Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), prin care SGG se asigură ca principiile OCDE ale guvernantei corporative vor fi implementate în toate întreprinderile publice de la nivel central şi local.
”Rolul agenţiei este este să monitorizeze şi să evalueze performanţele întreprinderilor publice. Are atribuţii clar prevăzute şi în lege şi în hotărârea de guvern de organizare şi funcţionare. Are o structură cu aproape 90 de oameni care îi permite să îşi realizeze atribuţiile, deci are toate mijloacele legale pentru a îşi putea face treaba pe scurt. Şi e important de reţinut că vorbim când spunem întreprinderi publice vorbim de peste 150 de întreprinderi publice în administraţia publică centrală şi vorbim de 1000 şi ceva la nivel local”, a mai declarat Mircea Abrudean.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: