Crește numărul preoților din Republica Moldova care părăsesc Biserica Ortodoxă Rusă

Sursa foto: Pexels

Tot mai mulţi preoţi din Republica Moldova aderă la Mitropolia Basarabiei, care aparţine de Biserica Ortodoxă Română. Peste 60 de parohii au părăsit mitropolia subordonată Rusiei. La Cricova, enoriaşii au celebrat revenirea la biserica-mamă, într-o slujbă specială la care a fost prezent şi mitropolitul Basarabiei.

Comunitatea creştină din Cricova a sărbătorit odată cu hramul Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir” şi aderarea parohiei la Mitropolia Basarabiei. La slujba specială a participat și Înaltpreasfinţitul Petru, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Andrei Percic, preot paroh, Biserica de Lemn „Sf. Alexandru de Svir”: Noi simţim româneşte, din momentul în care s-a început războiul din Ucraina, am înţeles că ceva este putred în biserica în care slujeam cu toţii. Dumnezeu nu iubeşte războiul 

Și preotul din Roşcani a decis să părăsească Mitropolia Moldovei.

Igor Chelea, preot paroh, Biserica „Sfântul Ioan Teologul” Roşcani: Ne-am înștiințat satul a urmat un consiliu nou bisericesc am înregistrat tot legal. Mitropolia Basarabiei ne-a primit cu dragoste frăţească.

După retragere, Mitropolia Moldovei a anunțat că îi va interzice preotului să șuștină slujbele religioase. O acțiune contestată chiar de mitropolitul Basarabiei.

ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: Orice sancţiuni va lua Biserica Rusă asupra clericilor Mitropoliei Basarabiei este nulă şi neavenită. Biserica Rusă nu este recunoscută de Constantinopol aici, în Basarabia. Noi suntem români, toţi, şi noi trebuie să aparţinem bisericii neamului nostru.

Mitropolia Basarabiei are în prezent peste 200 de parohii. De la începutul războiului în Ucraina, mai bine de 60 de preoţi au părăsit Mitropolia Moldovei care aparține de Patriarhia Rusă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: