VIDEO „În ce țară vrea să fie președinte domnul Geoană?” Cum a fost prins că nu cunoaște Constituția

sursa: captura de ecran

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor prezentată de Marinela Anghelus, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a lansat critici la adresa declarațiilor recente ale lui Mircea Geoană privind procedura de numire a prim-ministrului în România.

Pricopie a subliniat că, potrivit Constituției României, președintele nu are libertatea de a alege un prim-ministru pe baza unor „contracte” sau acorduri informale, așa cum a sugerat Geoană.

„Aici, eu recomand oricărui candidat la prezidențiale sau chiar candidat pentru o funcție politică să citească Constituția, pentru că nu vreau să discutăm mai mult decât am făcut-o despre Geoană. Nu m-aș lega de gafa cu „să-i dea Dumnezeu sănătate”. Gafa pe care a făcut-o este legată de afirmația că prim-ministrul ar trebui numit pe bază de contract. În ce țară vrea să fie președinte domnul Geoană? În România, Constituția ne spune cum se numește prim-ministrul. Ce contract? Contractul reprezintă o componentă juridică, și da, există un contract între prim-ministrul care urmează să fie votat și cetățeni, prin intermediul Parlamentului. Știți că, dacă Parlamentul votează, președintele nu mai poate spune „a, nu, stai, că m-am răzgândit”, a explicat Pricopie.

Rectorul SNSPA a evidențiat că președintele are rolul de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, dar această desemnare trebuie să se bazeze pe o majoritate parlamentară.

„Deci, mai întâi președintele desemnează o persoană, nu după bunul plac, ci după consultarea cu partidele care formează Parlamentul, identificând o majoritate posibilă. Atâta timp cât niciun partid nu are 50% plus unu din voturile în Parlament, președintele desemnează o persoană. Din acel moment, președintele nu mai face nimic altceva decât să ia act de votul Parlamentului, care poate fi pentru sau împotrivă. Asta este gafa de ieri a domnului Geoană. Sigur că domnul Geoană cunoaște Constituția, dar se pare că, din dorința de a fi diferit sau de a apărea altfel, scrie sau inventează. Pe lângă Constituție, nu există așa ceva”, a adăugat Pricopie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: