Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților. Ce rol are Parlamentul României

Sursa foto: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Camera Deputaților și Senatul compun Parlamentul României, unica autoritate legiuitoare a țării. Membrii celor două camere sunt aleși prin vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București.

Parlamentul României are o structură bicamerală (formată din două adunări reprezentative, denumite, în unele state, camere) și fiecare adunare se organizează și funcționează după un regulament propriu.

Care este rolul Parlamentului

Parlamentul este corpul legislativ într-un stat democratic, care poate fi format din una sau două camere, respectiv sisteme/structuri (unicameral sau bicameral), dar și cu trei camere (sistem tricameral).

Rolul Parlamentului este acela de a adopta și respinge legi pe care ulterior le înmânează președintelui statului pentru aprobare/promulgare (publicarea și intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat).

Legile constituționale se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare în termen de 3 zile după aprobare.

Ce este Senatul României

Senatul este una dintre cele două camere ale Parlamentului României, care se alege prin vot universal, liber și secret direct de cetățenii cu drept de vot ai țării.

Senatul legal constituit alege Biroul permanent. Până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de preşedinte decan de vârstă, asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari asistenţi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: