Ministrul Finanțelor a prezentat noile măsuri fiscale

Marcel Boloș
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, în urma unei ședințe cu premierul Marcel Ciolacu, măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Acesta a precizat că sunt gândite pe patru paliere. Este vorba despre reducerea unor cheltuieli ale statului care ar trebui să aducă în plus la buget aproximativ 6 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor nu a vorbit, însă, despre pachetul de măsuri fiscale, spunând că nu a fost aprobat încă în Coaliție.

„Primul pas îl face statul pentru ceea ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice și pentru ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici. Vorbim de un plan de reducere a cheltuielilor publice, care are două componente majore – prima este cea legată de performanță și cea de-a doua componentă este disciplina financiară în utilizarea banilor publici”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul a mai explicat că „aceste principii au fost agreate la nivel de Coaliție și în baza lor s-a elaborat planul de măsuri fiscale”.

      Măsurile sunt gândite pe patru paliere 

„Măsurile sunt gândite pe patru paliere – primul – autoritățile centrale și sectorul public, al doilea palier foarte important pentru noi este al companiilor de stat și companiilor de subordonare locală. Avem 171 de companii de stat cu o cifră de afaceri de 72 de miliarde de lei și 1.179 de companii de subordonare locală, care au împreună o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei. Totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei. Acesta este contextul de la care am plecat pentru stabilirea celui de-al doilea palier de măsuri. Al treilea palier – instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, care sunt de notorietate, salariile, care sunt în acele instituții care se spune că sunt autofinanțate. Nu este așa, sunt bunuri și active publice ale României, pe care le utilizează și pentru care trebuie să aibă aceleași reguli de disciplină care sunt în sectorul public. Al patrulea palier – consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice – două directii pe care vom merge. Prima direcție va fi cea legată de întărirea capacității instituționale pentru controlul costurilor și la companiile de subordonare locală, companiile de stat și instituțiile publice autonome. A doua direcție – a indicatorilor de performanță”, a mai spus ministrul.

Măsurile anunțate de ministrul Finanțelor

Boloș a mai anunțat o reducere a numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20%, care s-a decis la nivelul Coaliției. 

„Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 de funcții vacante. Nu va putea funcționa un serviciu, dacă nu sunt minimum 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală, dacă nu sunt minimum 40. Astfel, funcția de șef de birou se desființează”, a mai spus Marcel Boloș.

De asemenea, ministrul a mai declarat că salariul de bază nu va mai fi depășit de cumulul sporurilor. Acesta a adăugat și că „unii primesc și voucherul de vacanță și indemnizația de vacanță” și că va „rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut, care costă statul 1,8 miliarde de lei”.

Boloș a mai spus și că de la 1 ianuarie 2025 va avea loc descentralizarea serviciilor publice de la nivel central: direcțiile de sport, cultură, DSP, inspectoratele școlare. Până la această dată transferul către autoritățile județene se va realiza treptat. Aceste instituțiile publice de subordonare locală cu personalitate juridică nu mai pot funcționa, dacă au sub 50 de posturi ocupate și dacă se suprapun cu alte instituții. Ordonatorii de credite trebuie să decidă care dintre acestea intră în comasare, reorganizare sau transfer, mai spune ministrul. 

„Procesul de comasare se aprobă prin HG. Comasarea are două consecințe: număr de personal redus cu 15% – proporțional pentru funcții de conducere și execuție. Reducerea cu 15% a cheltuielilor de funcționare – obligatoriu”, a mai spus ministrul, adăugând că această comasare se va face după alegerile din 2024.

Ministrul a mai anunțat că, pe viitor, companiile de stat vor avea un număr de consilieri, directori generali, directori, redus cu 50%.

Numărul maxim de membri în Consiliul de Administrație sau supraveghere e de maximum 7 persoane.

Remunerația la șefii din companiile de stat: componenta variabilă de maximum 6 salarii, doar cu condiția ca firma să nu aibă pierderi Salarizarea șefilor de instituții autonome (ASF, BNR) nu mai poate depăși de 6 ori indemnizația brută a unui ministru.

„Reducerea pe care noi o țintim e de 30% din funcțiile de conducere în toată administrația. Ei pot rămâne în sistem sau să își caute alt loc de muncă, în sectorul privat”, a mai spus ministrul Finanțelor.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: