Știri din capitalele Europei, 16 septembrie

EUROPA

Mai multe râuri din Europa Centrală au ieșit din matcă luni, în urma inundațiilor care au ucis cel puțin 10 persoane din Polonia până în România și au lăsat multe orașe scufundate sau lovite de ape revărsate după zile de ploi abundente.

Zonele de frontieră dintre Republica Cehă și Polonia au fost grav afectate în weekend. Unele poduri s-au prăbușit și multe gospodării au fost distruse, în timp ce sate și orașe din estul României au fost inundate, scrie Reuters.

Guvernul polonez urmează să se reunească luni dimineață pentru a decreta stare de dezastru.

În timp ce râurile din zona de frontieră ceho-poloneză au început să se retragă luni, inundațiile s-au extins la mai multe zone și au pus în alertă orașele mari din ambele țări.

 

ROMA

Armata italiană va păzi personalul medical de la un spital din sudul regiunii Calabria începând de luni, după o serie de atacuri violente asupra medicilor și asistentelor de către pacienți furioși și rudele acestora, a raportat presa locală. Atacurile recente asupra personalului medical au devenit tot mai frecvente în sudul Italiei, determinând breasla națională a medicilor să solicite desfășurarea armatei pentru a asigura siguranța personalului medical. Cu peste 16.000 de cazuri raportate de agresiuni fizice și verbale la nivel național numai în 2023, medicii și asistentele italiene solicită măsuri drastice, potrivit The Associated Press.

 

PARIS | UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisarul european francez pentru piața internă a demisionat și și-a retras candidatura pentru a face parte dintr-o viitoare Comisie Europeană, susținând că președinta Ursula von der Leyen a oferit Parisului un post mai puternic dacă președintele francez Emmanuel Macron îi va oferi un înlocuitor, precizează Financial Times.

Mișcarea surprinzătoare a lui Thierry Breton, cu doar 24 de ore înainte ca von der Leyen să anunțe noua listă de comisari, este cea mai recentă lovitură dată procesului său deja agitat de formare a unei echipe care să gestioneze executivul UE pentru următorul ciclu de cinci ani. Demisia unuia dintre cei mai proeminenți și mai activi comisari ai lui von der Leyen – care supraveghea politica industrială, apărarea și puternica Lege privind serviciile digitale, care reglementează marile companii de tehnologie – îngreunează și mai mult începutul celui de-al doilea mandat al acesteia.

 

SOFIA

Decesul a doi piloți militari bulgari vineri a stârnit critici dure la adresa forțelor aeriene pentru încercarea de a organiza un spectacol aerian, având în vedere starea actuală precară a aviației de luptă bulgare. Piloții au murit vineri în timp ce se antrenau pentru un spectacol aerian programat să aibă loc sâmbătă. Accidentul s-a produs în timp ce zburau la o altitudine foarte mică într-un avion de antrenament ceh de vânătoare L-39, potrivit Euractiv.

Spectacolul aerian anulat trebuia să celebreze cea de-a 20-a aniversare a aderării Bulgariei la NATO și cea de-a 35-a aniversare a introducerii avioanelor de luptă MiG-29 în Forțele Aeriene Bulgare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: