INTERVIU Inundații în județul Galați. Primarul Ionuț Pucheanu: „90% dintre oameni au refuzat evacuarea”

Sursa foto: facebook

Ploile abundente au lăsat un dezastru de neimaginat la Galați. Deși apele s-au retras, în momentul de față a rămas o cantitate absolut impresionantă de mâl în case, curți, pe străzi, mâl care trebuie îndepărtat.

PS News a realizat un interviu cu primarul municipiului Galați, Florin Pucheanu, care oferă informații despre cele mai recente măsuri care se iau în teritoriu, despre situația victimelor inundațiilor și vizitele autorităților la fața locului. De asemenea, Pucheanu explică de ce trebuie schimbat normativul pentru construcția canalizarilor.

„În momentul de față, dincolo de forțele dizlocate de către statul român (mă refer aici la pompieri, jandarmi, armată care ajută populația), de ieri a ajuns marea majoritate a camioanelor de la rezervele statului cu tot ceea ce înseamnă armament și mâncare.

În această dimineață, aproape toate comunele din județul Galați care au putut da o mână de ajutor, au trimis bold-excavatoare (în mediul rural aproape fiecare primărie are câte unul, dacă nu cumva două bold-excavatoare) împreună cu camion pentru a îndepărta mâlul. Apele s-au retras, în momentul de față, a rămas doar o cantitate absolut impresionantă de mâl în case, în curți, pe străzi, peste tot și trebuie îndepărtat”.

Ce mobilizări se fac în prezent?

„Noi, cei de la Primăria Municipiului Galați ne pregătim cu primarii din zonele afectate pentru a vedea cum ne organizăm cu ajutorul celor de la Universitate, cei care pot da o mână de de ajutor, ca și voluntari. Mă refer la studenți, în mod special, pentru că în casele oamenilor nu se poate interveni decât la lopată. Acum să vedem dacă reușim să ne organizăm pentru această după-amiază, să trimitem un număr cât mai mare de oameni care să ajute, mai ales pe familiile unde sunt bătrâni sau casele care sunt locuite doar de bătrâni, care mai au sau nu mai au aparținători”.

Care sunt cele mai afectate zone ale Galațiului?

„Depinde de la zonă la zonă. La Costache Negri, cea mai afectată zonă este este cea din centru, acolo unde sunt inclusiv primăria, școala etc. E plină de mâl. La fel și la Pechea, Slobozia, Conachi. Școlile sunt afectate. Primăriile la fel au fost sub ape. Efectiv nu înțelege unde a venit atâta apă. Nu s-a mai întâmplat. Au mai fost în 2013 niște inundații, dar nici pe departe la nivelul a ceea ce am înregistrat sâmbătă”.

Ar fi fost posibilă evitarea acestui dezastru?

„De obicei se caută vinovați. Cetățenii sunt supărați, pe bună dreptate. Deși nu sunt responsabil de județul Galați, am fost împreună cu ceilalți decidenți locali și într-adevăr, au fost întrebări de genul „Domnule, rigola de la mine din fața casei nu era desfundată”. Credeți-mă, dacă vine un val de apă de 2-3 metri, rigola nu mai joacă efectiv niciun rol. Eu le pot înțelege supărarea, dar nu când depășește zona rezonabilului.

Încă o dată, pot să accept nervii oamenilor, dar nu și întrebările care nu-și au rostul: „Vă place, domnule primar, dumneavoastră aveți casă? Noi nu”. Încă o dată n-a recezionat casa lor, primăria, prefectura. Nu o fi România la nivelul unor țări din vestul Europei dar ne uităm la ceea ce este în Germania, în Cehia, în Polonia…se pare că nu mai ține de puterea administrației locale”.

Care este profilul victimelor?

„O parte dintre ele erau persoane mobilizate la pat. Unele persoane, efectiv, au încercat să iasă în curte pentru a-și salva animalele și au fost luate de ape. Și știu că una sau două persoane (din ceea ce am vorbit aseară cu comandantul poliției) erau oameni care locuiau la periferie, efectiv n-au putut fi anunțați, fiind luați cu tot cu modulul lor. Una dintre victime locuia chiar într-un modul la periferie. Este vorba de cantități de apă cuprinse între 150 și 280l/m². Este dincolo de ceea ce ar fi putut prelua orice o formă de canalizare”.

 Ce spune normativul după care se construiesc canalizările?

„Acest normativ spune că media ultimilor 10 ani sau 15 ani este să se pună un supliment la nivelul capacității de preluare a apei. Situații de genul acesta sunt situații absolut excepționale, dar absolut evident că trebuie făcut ceva. Poate că o formă nu neapărat de îndiguire, pentru că apa sare rapid peste asta, poate că în amonte, poate o formă de baraje de stăvilare calculate, cumva. Nu mă pricep foarte bine și am stat de vorbă cu cei de la Apele Române, că ar putea fi create bazine de retenție-n amonte și cumva să fie controlată forma asta de curgere.

Chiar în cazul unor situații de genul acesta, bazinul de retenție ar trebui să fie unul care să poată prelua, într-o perioadă extrem de scurtă, sute de mii, poate milioane de metri cubi de apă. Imaginați-vă că trebuiesc calculate zone întregi care să poată fi inundate, mai mult sau mai puțin controlate și nici acolo nu ai încă o dată garanția că volumul de apă nu-ți depășește capacitatea.

Cel mai probabil va trebui să gândim pe o perioadă de 5-10 ani, o formă de intervenție asupra terenului și teritoriului care să poată preîntâmpina situații de genul acesta. Dacă te duci la fața locului vei vedea că toate albiile râurilor au fost decolmatate. Acum, într-adevăr, putem să ne uităm pe toată linia râului. Poate că există și zone în alte județe decât Galați, bazine nedecolmatate, pentru că apa asta nu s-a strâns strict la nivelul a 22 de comune. Marea cantitate vine din acest areal”.

Care sunt măsurile pe care le iau autoritățile? Ce sume vor fi alocate?

„Primul care a ajuns la Galați și omul care poate lua decizii a fost premierul României, care a venit însoțit de ministrul Mediului și de ministrul Apărării și ministrul de Interne. Da, ulterior și-au făcut apariția un număr mai mare, mai pe seară. S-a discutat, imediat de ajutorul fizic efectiv pentru a scoate nămolul din casele oamenilor. Cred că cel mai important este ajutorul financiar pentru reconstrucția acestor case.

Premierul nu s-a aventurat în a spune că va fi alocată o sumă fixă. Din ce știu eu am fost sunat de șeful de la Inspectoratul de Stat în Construcții ieri, pentru că și asta a fost o decizie luată de dumnealui, au fost alocați toți inspectorii pe care îi puteau da inspectoratele de Stat în construcții.

De jur împrejurul Galațiului sunt 20 de persoane pentru care nouă, la Primărie, ni s-a solicitat cazare.

Va fi luată casă cu casă și trecute într-un raport aferent fiecărui case, care sunt stricăciunile, care este nivelul de intervenție ulterior și în urma acestor evidențe vor fi alocate sume de bani, cel mai probabil în urma fiecărui raport în parte. Asta ar trebui să nu dureze prea mult, adică de o săptămână e nevoie pentru asta”.

Unde sunt relocați oamenii?

„90% dintre dumnealor au refuzat evacuarea. Au fost oameni care chiar aveau în continuare apă în casă și care au refuzat în a părăsi locuința. Au apreciat că e mai bine pentru ei a rămâne în podul casei sau, acolo unde au existat case cu etaj, să rămână la etajul superior. Un număr prea mic de oameni, la un moment dat știu că doar la Slobozia Conachi au fost șase oameni care au acceptat relocarea. În celelalte comune noi am putut pune la dispoziție din partea Primăriei Municipiului Galați un număr de 866 de locuri. Oamenii se desprind foarte greu de casă, de pământ, de curte, preferă să stea acolo pentru a fi în mijlocul acțiunii, să nu li să fure din case”.

 

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând de duminică, 15 septembrie, de la ora 07:00, până luni, 16 septembrie, ora 08:00, pompierii au intervenit în 21 de localități din județele Iași, Galați, Timiș și Vaslui.

Cel mai afectat este județul Galați, aici unde zeci de oameni au fost salvați din mijlocul apelor. Vorbim de 34 de persoane din localitățile Pechea, Slobozia Conachi, Vameș și Stoicani, unde fenomenele meteorologice au lăsat dezastru în urma lor.

Două persoane au fost găsite decedate, duminică, în localitățile Conachi și Suhurlui din județul Galați. Încă un localnic, din Costache Negri, este dat dispărut.

Cele mai multe evacuări au avut loc în localitatea Pechea, din Galați, aici unde, în total, 27 de persoane au fost salvate. La această oră, pompierii intervin pentru evacuarea apei și curățarea gospodăriilor.

„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 9 localități din județul Galați, însumând un număr de aprox. 4.205 consumatori finali nealimentați”, au transmis reprezentanții IGSU.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: