Trădările lui Mircea Geoană și prieteniile cu baronii corupți

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mircea Geoană candidează la alegerile prezidențiale din 2024, după ce în 2009 a fost învins de Traian Băsescu. Geoană încearcă să pară politicianul independent și fără greșeli, însă trecutul său politic este marcat de trădări, eșecuri și scandaluri de corupție. Fostul lider PSD are marele talent să trădeze pe oricine îl ajută și să se înconjoare de personaje corupte.

Ambasadorul Geoană și prima trădare

În 1989, când a avut loc Revoluția, tatăl lui Mircea Geoană era general și deținea funcția de șef al Comandamentului Apărării Civile, cunoscând toate punctele importante din capitală. Potrivit istoricului Corvin Lupu, Ioan Geoană a fost cel care l-a ținut pe Ceaușescu departe de Centrul de Comandă al Comandamentului Suprem, care controla toate forțele militare din țară.

Imediat după Revoluție, Mircea Geoană, un inginer la Energomontaj, își începe cariera în diplomație chiar în regimul Ion Iliescu. În 1991, Mircea Geoană era deja director la Ministerul Afacerilor Externe, iar în 1993 (la 35 de ani) termina Facultatea de Drept, de la Universitatea București. Tot în 1991, în plină tranziție și când românii au traversat cea mai dificilă situație economică, Mircea Geoană și-a permis să studieze la Paris.

Mircea Geoană devine ambasador român la Washington, în 1996, la propunerea lui Adrian Năstase și trimis în SUA de Ion Iliescu, care era președinte în ultimele luni de mandat. Geoană rămâne în funcție și după 1997, când CDR a câștigat alegerile prezidențiale și guvernarea. Cum a fost posibil ca Mircea Geoană, protejatul regimului Iliescu, să rămână ambasador și pe vremea fostului PNȚCD? Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, era demnitar PNȚCD în anii 90. În perioada guvernării CDR, Ionuț Costea era secretar de stat la Ministerul Finanțelor și dirija privatizările care se făceau în România.

Chiar dacă în 1996 Geoană ajunge ambasador la propunerea lui Năstase și în timpul regimului Iliescu, în 1997 Mircea Geoană s-a înscris în PNȚCD și i-a trimis o felicitare lui Emil Constantinescu, noul președinte al României. Geoană s-a delimitat imediat de Iliescu, numindu-l, în acea felicitare, „cancerul democrației românești”.

CITEȘTE ȘI: Trecutul comunist al familiei Geoană: tatăl și socrii, fideli regimului Ceaușescu

Sursa foto: romaniatv.net

Cum l-a trădat pe Adrian Năstase

Mircea Geoană era bun prieten cu Adrian Năstase (condamnat penal). După dispariția CDR, Ion Iliescu câștigă alegerile prezidențiale din 2000 și PSD preia guvernarea cu premierul Adrian Năstase. Geoană s-a înscris în partid și a rupt relațiile cu PNȚCD-ul prăbușit. Imediat a primit funcția de ministru de externe și vicepreședinte PSD, ajutat de Năstase.

Adrian Năstase a avut un rol fundamental în cariera politică a lui Mircea Geoană. I-a deschis ușa în PSD, l-a numit în funcția de ministru, dar toate astea nu au fost suficiente pentru Geoană.

După înfrângerea PSD la alegerile prezidențiale din 2004, Ion Iliescu l-a acuzat pe Mircea Geoană de acel eșec politic. Iliescu a considerat că declarațiile lui Geoană privind alianța cu UDMR au îndepărtat electoratul naționalist și PSD a pierdut multe voturi. În acea ședință din PSD a apărut și celebra expresie „ca un prostănac”, pe care Iliescu i-a transmis-o lui Geoană.

„Mircea Geoană s-a purtat ca un prostănac între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor, când s-a dus prin țară și a spus că UDMR va fi alături de PSD la guvernare”, a declarat Iliescu într-o ședință din PSD.

Geoană a profitat imediat de înfrângerea lui Năstase și de PSD-ul scos de la putere. În 2005, a candidat la funcția de președinte PSD chiar împotriva lui Ion Iliescu, fiind ajutat de „grupul de la Cluj” condus de Ioan Rus, Vasile Dîncu și Ilie Sârbu. După ce l-a învins pe fostul președinte al României, Geoană a sărit să atace alți lideri PSD.

Următoarea victimă a fost chiar Adrian Năstase. Conflictul dintre Geoană și Năstase a început chiar în 2005, deoarece candidatul-etern era deranjat de declarațiile fostului premier. Fostul ministru l-a scos din conducerea „noului PSD” chiar pe Adrian Năstase, care a fost eliminat din jocurile de putere.

Sursa foto: gandul.ro

Baronii penali, în jurul lui Geoană

Mircea Geoană a trădat și „grupul de la Cluj”, iar odată ce a pus mâna pe toată conducerea PSD, s-a înconjurat de baronii penali din partid. Marian Vanghelie a devenit apropiatul și prietenul său. În acea perioadă, Vanghelie i-a dăruit fostului lider PSD 3 ceasuri cu o valoare totală de circa 100.000 de euro. Pentru că lui Geoană îi plăcea foarte mult viața de milionar. Vanghelie are numeroase dosare penale și riscă mulți ani de închisoare.

Un alt personaj important din cariera lui Geoană este Viorel Hrebenciuc, care ar fi tras sforile în PSD pentru a-l ajuta pe fostul candidat la prezidențiale. Hrebenciuc a fost și el condamnat și arestat.

Mircea Geoană l-a adus în PSD pe Cătălin Voicu, care a devenit imediat apropiatul său și omul dispus să facă orice. Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupție.

Tot Geoană l-a adus în PSD și pe Mitică Iliescu, un general SPP, iar colegilor săi le-a spus că e omul care le poate rezolva problemele.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

Marian Vanghelie și Mircea Geoană, sursa foto: romaniatv.net

Geoană, la guvernare

PSD-ul lui Mircea Geoană a guvernat din umbră încă din 2007, când susținea în Parlament guvernul minoritar al lui Tăriceanu. Chiar dacă PSD nu avea miniștri, era responsabil pentru dezastrul economic al lui Tăriceanu, care a lăsat România nepregătită în fața celei mai mari crize economice.

În 2008, după alegerile parlamentare, PSD intră oficial la guvernare alături de PDL, deși cele două partide s-au atacat reciproc. Geoană voia să candideze la prezidențiale împotriva lui Băsescu, dar a acceptat să lucreze cu Președintele României.

Marele obiectiv al grupurilor corupte din jurul lui Geoană era acela de a pune mâna pe serviciul secret de la Ministerul Afacerilor Interne, celebrul Doi și-un sfert. A fost un adevărat război în interiorul PSD pentru funcția de ministru MAI: primul ministru a fost Gabriela Oprea, care a rezistat doar 3 săptămâni; apoi a urmat Liviu Dragnea care și-a dat demisia după o săptămână; în final MAI a ajuns pe mâna lui Dan Nica.

În octombrie 2009, înainte de alegerile prezidențiale, Dan Nica a fost demis din funcția de ministru de interne, după ce Traian Băsescu a înțeles ce intenții avea grupul de baroni corupți din jurul lui Geoană. Ministerul Afacerilor Interne era esențial pentru organizarea corectă a alegerilor și Băsescu nu avea încredere să-l lase în mâinile lui Hrebenciuc, Voicu sau Vanghelie.

Moscova și Sorin Ovidiu Vântu

Mircea Geoană este celebru în politică românească pentru că a pierdut alegerile prezidențiale și pentru clasicul „Mihaela, dragostea mea”.

Confruntarea dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană a fost una dură și memorabilă. În dezbaterea finală, cu câteva zile înainte de votul pentru turul doi, Băsescu îl atacă decisiv pe Geoană și îl întreabă de ce a fost noaptea la Sorin Ovidiu Vântu (SOV) și ce a căutat la Moscova.

Sorin Ovidiu Vântu l-a ajutat pe Geoană în 2009 și în 2024 este din nou alături de fostul lider PSD. SOV face deja campanie electorală pentru prietenul său.

Oligarhii români erau toți de partea lui Geoană la alegerile prezidențiale din 2009. Ioan Niculae a fost condamnat penal pentru că a finanțat ilegal campania lui Geoană cu 1 milion de euro. Dan Voiculescu i-a oferit fostului lider PSD tot ajutorul mediatic.

CITEȘTE ȘI:  Vîntu lovește din nou: îl „ajută”, încă o dată, pe Geoană să ajungă președinte

Geoană, exclus de două ori din PSD

După înfrângerea de la alegerile prezidențiale din 2009, Mircea Geoană a pierdut conducerea PSD. Victor Ponta a preluat partidul, însă Geoană și-a păstrat funcția de președinte al Senatului, deoarece PDL nu avea majoritate ca să-l schimbe. În acea perioadă, fostul candidat se prezenta în străinătate ca fiind lider al opoziției.

Victor Ponta nu l-a iertat pe Mircea Geoană și l-a exclus din PSD în 2011, lăsându-l și fără funcția de președinte al Senatului. Revine în partid după ce votează pentru PSD și PNL (USL) la moțiunea de cenzură împotriva PDL. Fostul candidat la prezidențiale decide să stea în umbră în PSD și să aștepte momentul slab al lui Ponta.

După ce Ponta pierde alegerile prezidențiale din 2014, Mircea Geoană încearcă să-l trădeze și să-i fure conducerea partidului. Ponta avea încă putere în PSD și îl exclude pe Geoană pentru a doua oară, în 2015.

CITEȘTE ȘI: Problemele lui Mircea Geoană cu justiția: salvat de prescrierea faptelor

Sursa foto: stirileprotv.ro

După 2015

Mircea Geoană încearcă să facă un nou partid împreună cu prietenul său, Marian Vanghelie, dar planurile lor sunt stricate de DNA, care îl arestează preventiv pe fostul primar de sector.

Geoană rămâne și fără vila RA-APPS în care a locuit mai mulți ani fără să aibă dreptul la locuință de serviciu. A profitat de beneficiile statului până când statul a decis să-l decupleze de la banii publici.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi

Mircea Geoană se salvează misterios în 2019, când e numit secretar general adjunct la NATO, în urma unor negocieri secrete. Potrivit lui Ciolacu, fostul premier Viorica Dăncilă l-ar fi propus pe Geoană, iar președintele Klaus Iohannis a negociat această funcție de secretar general adjunct. O funcție mai mult simbolică, dar suficientă pentru Geoană pentru a avea alte beneficii și pentru a rămâne conectat la scena politică.

Cu un trecut atât de controversat, Mircea Geoană are tupeul de a veni în fața electoratului, în 2024, și să se prezinte drept un reformator al politicii românești. Singurul lucru pe care l-a reformat Geoană în cariera sa politică sunt doar grupurile de corupție și interese, pe care le-a schimbat frecvent pentru a-și asigura o viață de milionar cu banii baronilor corupți.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt milionarii care finanțează campania lui Geoană și ce rol are Coldea

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: