Nou bilanț al inundațiilor din estul țării: sapte morți. Guvernul declară stare de alertă în Vaslui și Galați

Sursa foto: Facebook/ România Actualităţi

Inundațiile istorice din Galați au lăsat în urmă un dezastru de nedescris. Șapte persoane și-au pierdut viața. Apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor și în această noapte.

Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor. Primarul comunei Slobozia Conachi Emil Dragomir a spus că sunt afectate casele în proporție de 76%, estimativ cam 720 de locuințe, oamenii au rămas doar cu hainele de pe ei și munca lor de o viață s-a dus. Cea de-a șaptea victimă decedată a fost identificată în zona localității Grivița, precizează IGSU. Totodată, premierul Ciolacu a anunțat că sunt în curs procedurile pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui.

Cronologia evenimentelor de luni, 16 septembrie

UPDATE 21.12 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui.

„Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite în judeţele Galaţi şi Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două judeţe”, a transmis, luni seară, Ministerul de Interne.

Bilanțul persoanelor decedate în inundațiile a ajuns la șapte

UPDATE 15.55

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona loc. Grivita din județul Galați, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 7”, a transmit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

UPDATE 15.52

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni în ședința Guvernului, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galai şi Vaslui. Șeful Executivului a spus că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri. În plus, Guvernul aprobă şi eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal.

„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt. De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare”, a explicat Ciolacu.

Calea ferată dintre Bârlad și Galați a fost distrusă de viitură

UPDATE 15.05
Calea ferată care face legătura între Galați și Bârlad, operată de o companie privată, a fost distrusă de inundațiile care au afectat regiunea în weekend. Remedierea problemelor uriașe cauzate de viitură va dura mult timp, iar oamenii care depindeau de trenurile de pe această rută va trebui să găsească alte mijloace de transport.

Nou cod roșu de inundații în județe din Moldov

UPDATE 14.30

Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare. „Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA.

Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi

UPDATE 13.23

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vizitat, luni, Şcoala gimnazială din Slobozia Conachi, localitate din judeţul Galaţi grav afectată de inundaţii. Primarul localităţii i-a spus ministrului că unitatea de învăţământ nu a fost afectată de inundaţii şi poate doreşte să viziteze câteva familii care au avut de suferit după ce apele le-au distrus bunurile din locuinţe şi gospodării. Ligia Deca a replicat că ştie că şcoala nu a fost afectată. „Noi am venit doar să discutăm exact unde este bine să mergem”, a afirmat Deca.

Ciolacu explică de ce nu au fost luate măsuri preventive în Galați. Premierul anunță o posibilă ședință de Guvern luni

UPDATE 12.10

Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință extraordinară de Guvern luni de la ora 15.00 care va avea pe agendă măsuri de intervenție rapidă și ajutor pentru persoanele afectate de inundații, potrivit unui anunț oficial al guvernului.

UPDATE 11.50

Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că este posibil ca în cursul acestei zile să aibă loc o şedinţă de Guvern pentru a veni cu anumite ajutoare în sprijinul celor afectaţi de inundaţiile din estul ţării, scrie News.ro. Întrebat de ce nu au fost luate măsuri preventive în județul Galați, care a mai fost afectat de inundații anii trecuți, premierul a răspuns: „În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui”. „Pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced rezervelor statului este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.

„Pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced rezervelor statului este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.

Când se opresc ploile. Cum arată prognoza meteo

UPDATE 11.45 

Temperaturile se mențin mai scăzute față de normalul perioadei, în timp ce în mai multe zone din țară va ploua în continuare, arată prognoza meteo a începutul săptămânii, după un weekend în care inundațiile au afectat estul țării.

„Temperaturi potrivite pentru mijlocul lunii septembrie se vor înregistra doar prin regiunile sud-estice, unde vor fi astăzi până la 25°C. În orele următoare va ploua prin Banat, prin Crișana, prin Maramureș, Transilvania și în jumătatea de nord a Moldovei și se mai pot strânge cam 15l de apă pe metru pătrat, iar la noapte, la peste 2.000m altitudine, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și de ninsoare prin vestul Carpaților Meridionali”, potrivit prognozei meteo prezentate de Digi24.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi

UPDATE 11.00

Ministrul Educaţiei Ligia Deca merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua necesarul de sprijin. astfel încât cursurile să poată fi reluate cât mai repede.

„Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, vor vizita astăzi unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua nevoia de sprijin, astfel încât procesul educativ să poată fi reluat cât mai curând”, anunţă luni dimineaţă Ministerul Educaţiei.

Vizita va începe la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, în jurul orei 11.00.

Situația intervențiilor IGSU la nivel național în urma ploilor puternice

UPDATE 10.40

Reprezentanţii IGSU au mai anunţat că, luni, au loc intervenţii în localităţile Chiraftei, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Mastacani, Pechea, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Stoicani, Suhurlui, Vames din judeţul Galaţi pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor, potrivit News.ro.

Astfel, în localitatea Pechea au fost 27 de persoane evacuate, în Slobozia Conachi o persoană a murit şi alta a fost evacuată, în localitatea Stoicani au fost trei persoane evacuate, în localitatea Suhurlui – o persoană decedată, în localitatea Vames – trei persoane evacuate.

În Iaşi pompierii intervin la două case şi şapte curţi inundate. De asemenea, două autoturisme sunt blocate într-un pasaj rutier inundat, iar o parcare este inundată. Totodată, în localitatea Târgu Frumos o curte este inundată.

În judeţul Vaslui, luni dimineaţa, în localitatea Berezeni are loc monitorizarea Acumulării Muşata unde se înregistrează deversări controlate urmare a depăşirii cotei de pericol. Nivelul apei a scăzut cu doi centimetri, debitul apei în aval este tranzitat fără probleme, au precizat reprezentanţii IGSU.

De asemenea, în localităţile Murgeni şi Zorleni se intervine pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor. În judeţul Timiş intervenţiile au fost finalizate. În Timişoara s-au prăbuşit şase copaci care au avariat două maşini, iar în Giroc a căzut un copac.

Primarul din Slobozia Conachi: Celelalte inundații au fost undeva la 50%, ce este acum este dezastru total

UPDATE 10.15

„În momentul de față, o să primim ajutoare de la comunele apropiate care nu au fost inundate și mă refer la utilaje cu care să scoatem din curțile oamenilor tot mobilierul și tot ce a fost distrus. Utilajele comunei acționează, dar o parte dintre ele au fost luate de ape, inclusiv utilajele cu care ridicam marfa și mașini cu animale la viitură au fost luate de ape. Casele sunt afectate în proporție de 76%, vorbim de 713 locuințe afectate. Nenorocirea cea mai mare va fi atunci după ce vom curăța tot ce este în curți și în casele oamenilor, vom face o evaluare totală.

Ce vă pot spune astăzi este că sunt în jur de 720 de locuințe. Dacă ați fi acolo și ați vedea, din prima plângeți, pentru că oamenii sunt disperați, munca lor de o viață s-a dus, nu au rămas decât cu hainele de pe ei. Nici telefoanele nu au apucat să și le ia, măcar să țină legătura. Ieri am scos ultima persoană din pod. Cele șase, șapte persoane au fost greu convinse să le putem da jos din poduri și le-am scos cu bărcile să le ducem la familii”, a declarat pentru Digi24 primarul comunei Slobozia Conachi,  Emil Dragomir.

El a mai spus că „celelalte inundații din 2006, 2013 și 2016 au fost undeva la 50%. Ce este acum este un dezastru total”.

„Nu știu ce vom face după ce se va face curățenie în casele oamenilor, pentru că ei nu mai pot locui acolo. Închipuiți-vă că a venit din toate localitățile, zona noastră fiind cea mai joasă, aici au staționat toate gunoaiele, tot ce înseamnă materialele aduse din alte localități, inclusiv WC-uri. Pe această cale, vă rog să faceți un apel la toți cei din țară care pot veni să ne ajute”.

Edilul comunei Slobozia Conachi a mai spus că există apă potabilă, însă sunt locuințe care nu au curent electric, pentru că nu a fost încă scoasă toată apa din case.

„Apă potabilă avem. Curent avem. Mai avem câteva locuințe care au fost verificate și au avut apa de un metru și jumătate, doi, pe acelea nu am putut să le alimentăm cu energie electrică. Avem echipe de la Electrica venite de la Tulcea, Brăila și Focșani. La noi în localitate nu pot să intervină fiindcă locuințele oamenilor au apă în ele și nu pot da drumul la curent, să nu se întâmple vreo nenorocire. Am mai avut o nenorocire – știți foarte  bine că ne-a murit un om în 2016 din cauza curentului”, a mai explicat Emil Dragomir.

Ce drumuri sunt afectate de inundații luni dimineață

UPDATE 07:32

Circulaţia rutieră este oprită luni dimineață pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, în judeţul Galaţi, din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că luni dimineaţă, ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi.

De asemenea, în judeţul Galaţi mai sunt închise două tronsoane de drumuri judeţene.

Totodată, în judeţul Arad, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil, traficul auto se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei, pe DN 7, în zona localităţii Lipova.

Poliţiştii sfătuiesc şoferii ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de trafic instituite, să nu pătrundă pe tronsoanele de drum închise, să-şi planifice rute alternative şi să acorde atenţie sporită tuturor manevrelor din timpul deplasărilor.

Cronologia evenimentelor de duminică, 15 septembrie

Bilanț actualizat: 6 morți

UPDATE 20:00

Autoritățile au anunțat că încă o persoană a murit în timpul inundații. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani din localitatea Suhurului, Galați.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, anunţă, duminică seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Energiei: Cei mai mulți români afectați de această situație vor avea o problemă rezolvată

UPDATE 16:30

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Specialiștii de la Electrica Muntenia Nord au depus eforturi până târziu azi noapte și au pornit de la primele ore ale dimineții pentru a restabili alimentarea cu energie electrică la cât mai multe gospodării. În acest moment am reușit să reducem acest număr al consumatorilor afectați la 11.005. Am pornit ieri de la peste 25.000, deci este un ritm bun al lucrărilor de intervenție, mai ales că sunt condiții deosebit de grele în teren.

Am pus și pe rețelele de socializare câteva poze, să vedeți în ce condiții lucrează acești tehnicieni: cu apa până la brâu, cu instalații care nu pot fi puse din nou sub tensiune fără verificări foarte riguroase. Așa cum le-am transmis, pe primul loc este siguranța cetățenilor și siguranța oamenilor din echipele de intervenție. Nu ne putem asuma riscuri mai mult decât se poate.

Ei lucrează sub o mare presiune, înțeleg cât de important este pentru cetățeni să aibă acces la energie electrică, să-și încarce telefoanele, să pornească televizorul și frigiderele și așa mai departe, dar realitatea din teren este în continuare una dificilă. Probabil cea mai dificilă este situația, cel puțin pentru sectorul energetic, la Pechea.

Acolo se întâmplă să fie și o stație de transformare, care a fost complet inundată și care nu poate fi pusă înapoi sub tensiune fără niște lucrări destul de importante. Oricum, sistemul de distribuție fiind, cum spun specialiștii, construit în buclă, se poate evita această stație. S-a apelat la stațiile adiacente și de aceea vedem că și numărul consumatorilor afectați a scăzut semnificativ.

MAI începe evaluarea pagubelor

UPDATE 14:37

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au început să evalueze pagubele din gospodăriile afectate de inundaţii în ultima perioadă.

„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne centralizează stocurile de alimente şi apă pentru a fi distribuite către oamenii afectaţi de inundaţii. De asemenea, au început să evalueze pagubele din gospodării” potrivit unei informări publicate pe site-ul MAI.

Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane, relatează Agerpres.

A fost găsită încă o victimă

UPDATE 13:21

Autoritățile au identificat o a cincea victimă după inundațiile din Galați.

S-a produs o breşă în digul pârâului Sucu. A scăzut nivelul apei

UPDATE 11:25

Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade, potrivit Agerpres.

„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură. Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină imediat ce nivelul apei va scădea suficient. „După străpungerea de azi-noapte, veţi vedea că lucrurile încep să intre în normal. Deja, pe drum, Armata este pregătită cu maşini specializate să ajungă, după ce se retrag apele. Este totul sub control”, a subliniat premierul.

UPDATE 11:22  

Doi oameni sunt încă dați dispăruți după viitura din Galați, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, aflat în zonele afectate.

Peste 18.000 de case nu au curent electric nici la aceasta oră. Iar pericolul nu a trecut. În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 29 de tiruri cu alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.

Mai multe drumuri rămân închise, circulația trenurilor e perturbată

UPDATE 10:15

Guvernul a scos de la rezervele de stat mai multe alimente și obiecte pentru persoanele afectate de inundațiile istorice din Galați.

În acest moment, 6 tiruri cu apă sunt în comuna Șendreni și așteaptă să fie direcționate spre distriubuție de către Prefect. 7 camioane cu mâncare se află între Tecuci și comuna Piscu și așteaptă indicații de la Prefect.

De asemenea, au fost distribuite elemente de cazarmament pentru 500 de persoane ( localnici din Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Piscu). 16 camioane, pentru 1.000 de persoane, așteaptă să fie direcționate de către Prefect. Totodată, 30 de case au fost montate în comunele Piscu, Cudalbi, Costache Negri și Slobozia. De asemenea, sunt pregătite 200 de case suplimentare, fiind așteptată o decizie de la nivelul Prefecturii.

UPDATE 10:00

În ultimele 24 de ore au fost afectate 28 de localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 de persoane. Au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 de persoane. Peste 360 de persoane au fost evacuate de la începutul alertelor din localități din Galați și Vaslui.

De asemenea, 4 persoane și-au pierdut viața, în timp ce două persoane sunt date dispărute. Cei dispăruți sunt comunele Pechea și Costache Negri, unde de asemenea au fost înregistrare și decese.

Suferința oamenilor loviți de inundații

UPDATE 08:44 

Sunt în continuare ore critice în Galați, județ lovit de cele mai violente inundații din ultimii 14 ani. Patru persoane și-au pierdut viața, apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Oamenii au fost salvați din mijlocul apelor până și în această noapte. Localnicii afectați au fost recuperați cu ajutorul excavatoarelor. Imaginile din dronă au surprins proporțiile dezastrului.

Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Mărturiile celor prinși în mijlocul dezastrului sunt dramatice. Iar pericolul nu a trecut, apele s-au umflat din nou.

În zonele afectate, au ajuns și primele ajutoare. 400 de tone de alimente, dar și saci de dormit, perne și pături pentru oamenii care au rămas pe drumuri.

Localnicii sunt încă șocați de furia apei care a măturat totul în cale.

ȘTIREA INIȚIALĂ 

A fost emis un cod roșu de ploi pentru județele Galați și Vaslui.

Vor fi averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de peste 60 l/mp, potrivit ANM.

În județul Galaţi sunt vizate localitățile Berești-Meria și Bălăbănești, iar în jdețul Vaslui – Zorleni, Murgeni, Banca, Vinderei, Roșiești, Hoceni, Epureni, Albești, Costești, Mălușteni, Bogdănești, Șuletea,

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: