Scandalul medaliei de bronz de la JO continuă. Jordan Chiles a făcut apel la Tribunalul Suprem Elveţian

Sursa foto: X/ Jordan Chiles

Avocaţii gimnastei americane Jordan Chiles au depus, luni, un recurs la Tribunalul Suprem Elveţian, pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată iniţial la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiles, în vârstă de 23 de ani, terminase iniţial pe locul al treilea în proba de sol, după ce punctajul său a fost revizuit, permiţându-i să o depăşească pe românca Ana Bărbosu.

Echipa României a contestat decizia în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi a câştigat, pe motiv că Chiles a solicitat o reevaluare a punctajului său cu patru secunde prea târziu. Prin urmare, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a acordat bronzul lui Bărbosu.

Avocaţii lui Jordan Chiles au anunţat că vor face apel la Tribunalul Suprem Elveţian, susţinând că au dovezi video că americanca şi-a făcut cererea la timp. Ei au denunţat, de asemenea, un „grav conflict de interese” în favoarea lui Bărbosu, susţinând că şeful juriului care s-a ocupat de caz a lucrat timp de mai mulţi ani în calitate de consilier pentru România.

„În lumina acestor probleme incontestabile, Chiles cere Tribunalului să îi restabilească punctajul pe care l-a obţinut pe bună dreptate în ultima probă la sol”, au declarat avocaţii săi de la Gibson Dunn. „Fiecare element al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte fair-play-ul”, a adăugat avocatul Maurice Suh.

Apelul lui Chiles este susţinut de Comitetul Olimpic şi Paralimpic al SUA, a declarat avocatul gimnastei, care a calificat retragerea medaliei sale drept „nedreaptă”.

„Pentru a adăuga la această durere sufletească, atacurile rasiste imediate de pe reţelele de socializare sunt false şi extrem de dureroase. Mi-am pus inima şi sufletul în acest sport şi sunt atât de mândră să îmi reprezint cultura şi ţara”, a scris ea pe reţelele sociale.

Invitată recent la un eveniment Forbes, gimnasta şi-a mărturisit dezgustul faţă de sportul ei.

„M-am simţit ca şi cum totul ar fi fost îndepărtat”, a spus ea. „M-am simţit ca şi cum m-aş fi întors în 2018 (referindu-se la faptul că antrenorul ei de atunci era violent cu ea), când îmi pierdusem dragostea pentru sport. Am pierdut-o din nou”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: