Apele Române au cheltuit sume uriașe pe echipamente pentru prevenirea și gestionarea inundațiilor

Sursa foto: Pexels
Apele Române au efectuat în acest an achiziții care vizează prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență provocate de inundații.  

Inundațiile devastatoare din week-end au provocat decesul a șapte persoane în județul Galați. Precipitații de peste 150 litri/metru pătrat s-au produs în zonă, localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele și Cuca fiind cel mai afectate din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopţii.

Apele Române au anunțat că două baraje piscicole au cedat, la Potârnichea și la Hanu Conachi. În cursul zilei de duminică au fost făcute transporturi de materiale şi produse scoase din rezervele de stat cu ajutorul a 16 autocamioane din dotarea IGSU. Bilanțul a arătat că 21 de localități din județele Galați, Vaslui, Iași și Timiș au fost devastate de inundații.

Apele Române au efectuat recent achiziții care vizează prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, în principal fiind vorba de inundații. Pe 4 martie 2024, s-a parafat un contract în valoarea de 62.559.870  lei pentru dotarea cu utilaje și autoutilitare specifice, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice.

Achiziția a fost împărțită în patru loturi, iar câștigătorul licitației a fost compania Vestra Industry. Primul lot a fost format din excavatoare pe șenile cu braț lung (până la 10 metri) pentru realizarea de la distanță de rampe de acces, alte amenajări/deblocări și lucrări în zone greu accesibile.

S-au cumpărat 20 de bucăți care au costat 24.879.360 lei, ceea ce înseamnă că prețul unui excavator a fost de 1.243.818 lei. Al doilea lot a fost format din utilaje șenilate amfibii pentru accesul în zone greu accesibile (mlaștini, ape interioare) a excavatoarelor pentru intervenții în regim de urgență în mlaștină și ape de până la 5 metri adâncime.

Apele Române au achiziționat 11 bucăți pentru 16.420.382 lei, astfel că un utilaj amfibie a costat 1.492.762 lei. Al treilea lot al achiziției a fost format din skimmere multifuncționale pentru colectarea plutitorilor de pe acumulări și cursuri de ape line, care a costat 4.967.696 lei pentru 4 bucăți (1.241.924 lei/bucată).

Ultimul lot a fost format din utilaje șenilate amfibii cu benă încorporată pentru acces în zonele greu accesibile în condiții de intervenții în regim de urgență. Prețul a fost de 16.283.432 lei pentru 11 bucăți, ceea ce înseamnă că un astfel de utilaj a fost achiziționat cu 1.480.312 lei. O altă achiziție a Apelor Române a fost parafată pe 2 și 3 aprilie 2024.

Contractul s-a derulat în cadrul proiectului “Investiția 5. Dotarea adecvată a administrațiilor bazinale pentru monitorizarea infrastructurii, prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice.

Este vorba despre “Achiziție echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare (Unmaned aerial vehicles (UAV) dotate cu echipamente LIDAR/FLIR, MULTISPECTRU și alți senzori, inclusiv training și echipament pentru tomografierea digurilor – geoelectrorezistiv/georadar, inclusiv training”.

Apele Române au cumpărat drone și echipamente de tomografiere, iar valoarea totală a contractului a fost de 6.638.900  lei. Primul lot a fost format din utilaje și echipamente de măsurare și supraveghere a infrastructurii de gospodărire – “Achiziție echipament pentru tomografierea digurilor–geoelectrorezistiv/georadar, inclusiv training” – 10 echipamente geoelectrorezistive și 10 georadare, prețul fiind de 2.985.500 lei.
Al doilea lot, cel al dronelor, în valoare de 3.653.400 lei lei, a fost format din echipamente de investigare și monitorizare a stării infrastructurii de apărare (Unmaned aerial vehicles (UAV) dotate cu echipamente LIDAR/FLIR, MULTISPECTRU și alți senzori, inclusiv training – 6 bucăți. Practic, prin cele două achiziții de anul acesta, Apele Române au cheltuit 69.198.770 lei, adică aproximativ 14 milioane de euro.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: