Dezastrul inundaţiilor scoate la iveală căpușele de la Apele Române. Socot S.A. încasează printre dosare penale

foto: IGSU

Inundațiile de la Galați readuc în atenția publicului o firmă apare de trei decenii în dosarele DNA, în scandalurile de presă și extrasele bancare de la Apele Române. Compania Socot S.A. tocmai ar fi trebuit să finalizeze un contract de 25 de milioane de euro pentru prevenirea inundațiilor de la Galați. Este vorba despre firma acuzată de un ministru al mediului că a fugit cu banii pentru diguri. Aceiași firmă a fost acuzată de procurori că a mituit alt ministru al mediului. Patronul a fost condamnat pentru o super-șapgă dată unui director de la Apele Române, dar compania încasează în continuare de la stat.

Socot S.A. – radiografia unei firme penale
Sulfina Barbu declara în urmă cu aproape 20 de ani că mai multe companii au fugit cu banii pentru diguri și sesiza procurorii cu privire la această afacere. Compania Socot S.A era în capul acestei liste care a declanșat un scandal minor la vremea respectivă. După câteva audieri la parchet, afacerile au continuat la fel ca și înainte.

În 2015, Codruta Kovesi cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Lazlo Borbely. Acuzațiile vizau perioada în care acesta fusese ministru al Mediului și aranjase niște licitații la Apele Române. La dosar apărea din nou numele companiei Socot S.A. care beneficia de aceste afaceri.

Patronul Eugen Laurean Popa era martor, iar partenerul său de afaceri de la compania Lescaci Com era martor, semn că primul fusese cooperant în anchetă.

La doi ani distanță, patronul de la Socot S.A. este trimis în judecată în alt dosar. Obiectul anchetei fuseseră tot banii pentru amenajarea cursurilor de apă. Laurean Popa era acuzat de o mită uriașă dată directorului de investiții de la Administrația Națională Apele Române, Vasile Ofimaș.

Afacerile Socot S.A. neperturbate de scandaluri și dosare

Niciunul dintre dosarele făcute de procurori nu a afectat afacerile companiei care de trei decenii înghite fondurile pentru amenajarea albiilor la râurile care ar putea să producă niște dezastre fabuloase.

Numai în ultimii cinci ani de zile, compania care a apărut în dosarele a doi miniștrii ai Mediului a fost implicată în afaceri cu statul de peste un miliard de lei. Mare parte din afaceri s-au petrecut cu Administrația Națională Apele Române și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Dezastrul de la Galați a costat 25 de milioane de euro
Pe 24 iulie 2023, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” aloca 119 milioane de lei fără TVA pentru reducerea riscului la inundatii a municipiului Tecuci, judetul Galati. Licitația a fost câștigată de Socot SA, Inoveco și Dimar.

Citeşte mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: