România are cei mai mulți săraci din Europa. 1 din 5 români suferă de lipsuri materiale severe (Eurostat)

Sursa foto: Pixabay

România reușește să stabilească un nou record negativ. Unul din cinci români este atât de sărac încât nu își permite să aibă zilnic carne în meniu și nici să plece în vacanță, potrivit ultimelor date Eurostat. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană, după bulgari. Astfel, 19,8% din români s-au confruntat în 2023 cu privațiuni materiale și sociale grave.

„România este de mai mulți ani în topul celor mai sărace țări. Dacă în anul 2022 puteam spune că unul din patru români nu își poate permite anumite lucruri esențiale unui trai de viață decent, în anul 2023 lucrurile s-au mai îmbunătățit, însă nu cu mult. Asta pentru că în continuare unul din cinci români a avut de suferit. Dacă ne uităm pe datele publicate de Eurostat, după România se mai află Bulgaria și Grecia. La polul opus, însă, în țările în care cetățenii duc cel mai puțin grija zilei de mâine se află Slovenia, Croația și Luxemburg. 20% dintre români susțin că nu pot face față cheltuielilor neprevăzute, că nu își pot permite zilnic o masă care să conțină carne sau că nu își pot plăti datoriile”, transmite jurnalistul Digi24, Sebastian Boldea.

De asemenea, un procent de 6,8% din populaţia UE se confrunta anul trecut cu privaţiuni materiale şi sociale severe (faţă de 6,7% în 2022), cea mai ridicată pondere fiind în România, mai indică datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre UE, ponderea persoanelor care se confruntă cu privaţiuni materiale şi sociale severe variază considerabil. În 2023, cea mai ridicată pondere se înregistra în România (19,8%), Bulgaria (18%), Grecia (13,5%), Ungaria (10,4%) şi Spania (9%). În contrast, Slovenia (2%), Cipru (2,4%), Suedia, Luxemburg şi Estonia (toate cu 2,5%) au raportat cea mai scăzută pondere.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: