Gheorghe Falcă: „În Europa e bine să stai la masa decidenților dar contează, mai mult, atribuțiunile pe care le ai”

Sursa foto: X

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 17.09 a.c., noua componență a Comisiei Europene. Ea o propune pe românca Roxana Mînzatu pentru funcția de vicepreședinte executiv și îi acordă portofoliul pentru ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație.

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a explicat pentru PS News că cel mai mult contează atribuțiile pe care le ai în Comisia Europeană: „În momentul în care stau la aceeași masă și vorbesc aceeași limbă, titlul nu contează foarte mult, contează atribuțiunile pe care le ai”.

„Portofoliul cu ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație este o parte partajată între Uniunea Europeană și alte state. Statele au rolul cel mai important în a rezolva probleme sociale din națiunea respectivă. Uniunea Europeană vine doar cu câteva lucruri metodologice, cum au fost prezentarea salariului minim pe economie, ajutoarele sociale pentru persoanele cu probleme. Știți că și România primește anumite ajutoare sociale. Da, deci nu este un portofoliu cu influență economică, dar nu este de neglijat”.

Cât despre funcția de vicepreședinte executiv al CE, Gheorghe Falcă precizează că astfel România stă la masă decidenților.

„În momentul în care stau la aceeași masă și vorbesc aceeași limbă, titlul nu contează foarte mult, contează mai mult atribuțiunile pe care le ai. Pozitia de vicepeședinte al CE, de fapt, îți deschide o platformă mult mai largă de negociere, de influență în cadrul pachetului mai larg de portofolii. Și asta trebuie să înțelegem. În Europa e bine să stai la masa decidenților”.

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene, funcție ce va fi ocupată de Roxana Mînzatu (PSD).

Mînzatu a fost propusă de premierul Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european după ce von der Leyen i-a sugerat să propună o femeie, ceea ce ar putea aduce României un portofoliu mai important în noua Comisie. Propunerea inițială a lui Ciolacu fusese europarlamentarul Victor Negrescu.

În continuare, comisarii aleși de Ursula von der Leyen vor fi audiați de europarlamentari

Unele propuneri ar putea fi respinse și înlocuite, așadar nici numirea în funcție a Roxanei Mînzatu, nici a celorlalți comisari propuși, nu este garantată.

Odată ce fiecare comisar a fost aprobat de către aleșii europeni, ei vor vota asupra întregului colegiu de comisari. Chiar dacă nu fiecare comisar este expert în domeniul alocat, rolul lor va fi de „conducere politică”, mai ales până când se vor acomoda cu portofoliile.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: