Știri din capitalele Europei, 17 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Marile state membre ale UE vor deține cele mai importante funcții industriale și economice de la Bruxelles, în timp ce Comisia Europeană încearcă să redreseze competitivitatea slabă a continentului, scrie Financial Times.

Ursula von der Leyen, președinta germană a executivului UE, și-a prezentat marți noua echipă de comisari, afirmând că aceasta este „dedicată… competitivității, digitalizării și decarbonizării” și „nu conservării vechiului… ci îmbrățișării noului”.

Stéphane Séjourné, nominalizat de Franța, va supraveghea o strategie industrială care va avea în prim-plan „inovarea și investițiile”, în timp ce Raffaele Fitto, din Italia, va gestiona cheltuielile fondului de coeziune, a spus aceasta. Spaniola Teresa Ribera va fi unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei și va supraveghea o „tranziție curată, echitabilă și competitivă”, deținând, printre altele, puternica funcție de responsabil cu politica în domeniul concurenței, în calitate de autoritate europeană de reglementare antitrust. Polonezul Piotr Serafin se va ocupa de gestionarea bugetului blocului comunitar, inclusiv de elaborarea următorului buget pentru perioada 2028-2034.

Roxana Mînzatu, nominalizarea României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană.

 

VARȘOVIA | PRAGA

Locuitorii mai multor zone din Polonia și Republica Cehă au fost evacuați luni, în timp ce alți locuitori din Europa Centrală au demarat acțiuni de curățare după ce cele mai grave inundații din ultimele două decenii au lăsat în urmă distrugeri și un număr tot mai mare de decese, potrivit Reuters.

Zonele de frontieră dintre Republica Cehă și Polonia au fost grav afectate la sfârșitul săptămânii trecute de ploile abundente și de creșterea nivelului apelor, care au dus la prăbușirea unor poduri, la evacuări forțate și la avarierea unor mașini și case.

În Polonia, prim-ministrul Donald Tusk a organizat o reuniune de urgență și ulterior a declarat stare de urgență în zonele inundate, o măsură guvernamentală pentru a facilita evacuarea și salvările. De asemenea, acesta a declarat că guvernul va oferi 1 miliard de zloți (234 de milioane de euro) în plăți imediate pentru victime, precizează The Associatd Press.

 

LONDRA | ROMA

Premierul britanic Keir Starmer s-a arătat „foarte interesat” de acordul dintre Italia-Albania privind migrația, a declarat omologul său italian, Giorgia Meloni, în contextul în care Regatul Unit a promis să trimită 4 milioane de lire sterline pentru a sprijini represiunea controversată a acesteia împotriva migrației ilegale, potrivit The Guardian.

În același timp, această idee este criticată de organizațiile caritabile britanice. Keir Starmer ar trebui să renunțe la urmărirea politicilor de descurajare a migrației „costisitoare și în cele din urmă ineficiente” ale Italiei dacă Marea Britanie dorește să pună capăt riscului ca oamenii să moară în Canal, a avertizat o organizație caritabilă globală condusă de David Miliband. Comitetul Internațional de Salvare (IRC), unde fostul ministru de Externe laburist este președinte și director executiv, a declarat că guvernul britanic ar trebui în schimb să ofere refugiaților acces la rute sigure, astfel încât aceștia să nu mai fie forțați să facă traversări periculoase.

 

HELSINKI | STOCKHOLM

Finlanda a cerut Suediei să preia conducerea unui sediu NATO în nordul Finlandei pentru a consolida apărarea împotriva Rusiei vecine, au anunțat luni, 16 septembrie, miniștrii apărării din aceste două țări. Noul sediu urmărește să faciliteze trimiterea rapidă de întăriri NATO în Finlanda, care are o graniță de 1.340 km cu Rusia, în caz de conflict, conform Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: