Eurodeputatul Daniel Buda explică etapele până la investirea în funcție a comisarilor europeni

Sursa: Antena 3 CNN

Propusă de Ursula von der Leyen în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu va coordona partea de educație, zona de politici sociale, precum și programele de finanțare ale acestor domenii – Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Eurodeputatul liberal Daniel Buda a explicat pentru PS News care sunt pașii de urmat până la investirea în funcție a comisarilor și a conducerii CE. De asemenea, aflăm de la eurodeputatul PNL ce presupune să fii vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Toți comisarii sau mai precis dosarele comisarilor propusi vor fi evaluate în cadrul Comisiei juridice, unde se vor analiza aspecte legate de conflictele de interes legat de aspecte de incompatibilitate cu această funcție. Urmează apoi să fie audiati în comisiile de specialitate, fiecare pe domeniile pe care le coordonează și apoi urmează votul în în plen al intregii Comisii (…). Cred că in maxim o luna de zile procedurile vor fi parcurse”.

Daniel Buda explica ce presupune să fii vicepresedinte al Comisiei Europene.

„Este vorba despre coordonare unor portofolii care să fie conectate cu domeniul respectiv. Aceasta înseamnă de fapt, a coordona două, trei portofolii care sunt în conexiune cu portofoliul tău.

Comisia Europeană este împărțită în departamente cunoscute sub numele de Direcții Generale (DG) care pot fi asemănate ministerelor din statele membre. Fiecare are domenii specifice, cum ar fi agricultura sau justiția și drepturile cetățenilor sau a serviciilor interne, cum ar fi resursele umane și traducere. Sunt conduse de Directori Generali, care răspund în fața unui comisar”, spune Daniel Buda.

Atmosferă încinsă la Bruxelles

Luni, influentul comisar francez demisionar Thierry Breton a demisionat fulgerător, victimă a relaţiilor sale proaste cu Von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron a propus un prieten apropiat, Stephane Sejourne, ministrul demisionar al afacerilor externe.

Francezii speră la o vicepreşedinţie a Comisiei şi la un portofoliu larg dedicat „suveranităţii şi competitivităţii industriale şi tehnologice europene”.

Pe lângă înlocuirea surprinzătoare a lui Thierry Breton, incertitudinea persistă în Slovenia, unde aprobarea noului candidat Marta Kos de către parlamentul naţional a fost amânată.

Componenţa noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic şi la direcţia pe care echipa executivă intenţionează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă.

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: