Cristian Pîrvulescu, despre noua funcție a Roxanei Mînzatu: Nu a avut niciodată competențe în domeniul acesta exclusiv

Sursă foto: Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu, candidata României, a primit unul dintre cele șase posturi de vicepreședinți în noua Comisie Europeană, a cărei formulă a fost anunțată marți de Ursula von der Leyen.

„România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit pentru PS News despre importanța numirii Roxanei Mînzatu în funcția de comisar și vicepreședinte al Comisiei Europene. Acesta spune că poziția de vicepreședinte este importantă, dar au fost portofolii mai bune de comisar pe care România le-a obținut în trecut.

„Indiscutabil, poziția de vicepreședinte este importantă. În primul rând, nu e o surpriză. Ambele poziții – și portofoliul și poziția de vicepreședinte – erau în strânsă legătură cu genul candidatului. În momentul în care Negrescu a fost retras și doamna Mînzatu a fost propusă exista această discuție. E un portofoliu important cu siguranță, dar nu aș exagera. Domnul Ciolacu nu știe cum funcționează Comisia dacă spune că prin această poziție România participă la luarea deciziilor. Și prin comisar participa.

Trebuie să spunem însă că au fost portofolii mult mai importante decât acesta pe care România l-a obținut. Cel al agriculturii de pildă sau cel deținut de doamna Corina Crețu. Era vorba de o responsabilitate și de fonduri mult mai mari.

Acum, în ceea ce privește competența efectivă a doamnei Mînzatu în domeniul său de acum încolo, pare destul de slabă pentru că era, din câte am înțeles, o expertă în ceea ce privește derularea programelor europene. În niciun caz în relații de muncă sau în educație. Deci este un domeniu nou, la care va trebui să se adapteze. Totul va depinde de echipa pe care o va construi și, în egală măsură, de relația pe care o va stabili cu Ursula von der Leyen”, a spus Politologul.

Întrebat cum se prezintă acest portofoliu pe care l-a obținut Roxana Mînzatu, politologul a spus că:

„Este dificil domeniul acesta, în momente complicate. Domeniul muncii și relațiilor cu partenerii sociali este unul dintre cele mai dificile pentru că ne putem aștepta la foarte multe dificultăți. Aici era nevoie în primul rând de un comisar cu aptitudini de negociere. Sper ca doamna Mînzatu să le dovedească pentru că până acum nu știu dacă le-a avut sau nu le-a avut. Nu a avut niciodată competente în domeniul acesta exclusiv. Dar plecăm de la prezumția că fiind la un asemenea nivel va avea o echipă care să o ajute să treacă peste momentele dificile”, a mai punctat politologul.

Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele definanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Roxana Mînzatu (europarlamentar) are 44 de ani, este absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității București.

A terminat facultatea în 2002 cu specializarea Științe Politice și Engleză. În 2005, a absolvit masterul în integrare europeană iar în 2022, programul Public Leadership Credential de la Harvard Kennedy School of Government. Încă din anul 2004 a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, iar mai apoi manager de proiecte, consultant și formator în companii din țară și străinătate.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: