De ce se reia procesul lui Dumitru Buzatu

buzatu
Sursa foto: vremeanoua.ro

Se reia judecarea preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 1,2 milioane de lei ca mită de la un om de afaceri din judeţ. Instanţa amânase anterior luarea unei decizii în acest caz având în vedere faptul că unul dintre  judecători se afla în concediu medical.

Liderul senatorilor PNL, avocatul Daniel Fenechiu a explicat pentru PS News decizia:

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

„Deci, în opinia mea, decizia Curții de Apel Iași este corectă, întrucât una din regulile procesului penal este ca soluțiile (și aici când spun soluții, mă refer la orice tip de soluție) să fie pronunțate de acel complet care face cercetarea judecătorească în cazul de față.

Deci, în cazul lui Dumitru Buzatu, din motivarea instanței rezultă că unul din judecătorii completului care este pe camera preliminară este într-un concediu medical prelungit.

Ori, în ipoteza în care el, fără îndoială, trebuie să fie înlocuit, noul judecător nu ar fi avut acces la cercetarea care a avut loc până în momentul de față, sens în care s-a dispus reluarea administrării probatorilor în fața camerei preliminare, ceea ce nu duce la o întârziere majoră a dosarului, dar asigură o decizie care să fie corectă și în concordanță cu codul de procedură penală”.

Fenechiu a punctat că este nevoie ca oamenii să-și dorească să aibă încredere în sistemul judecătoresc de aceea e mai bine să întârzii puțin, dar să ai o soluție imbatabilă.

„Și în ipoteza în care te grăbești, în dorința de a te grăbi, încalci norme procedurale. Sancțiunea este când ajungi la ultima instanță sau faci o cale extraordinară de atac, ea este admisă pentru că s-a încălcat o normă procedurală.

Și atunci opinia publică zice: domnule, ce nenorociți au măsluit dosarul de așa manieră ca să vină cineva și să îi desființeze soluția. Deci, e mai bine să întârzii puțin, dar să ai o soluție imbatabilă din punct de vedere procedural, evident și pe fond, ca să nu se poată ajunge la desființări de soluție.

Ați văzut soluții la Înalta Curte cu inculpați celebrii care după ce au fost condamnați în instanțele inferioare, s-a ajuns ca hotărârile să le fie desființate și încrederea populație în sistemul judiciar să se reducă substanțial”, a conchis Fenechiu.

 

Amintim că Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru luare de mită, pe 23 septembrie 2023, în urma unei decizii date de Tribunalul Vaslui.

Tribunalul Vaslui a decis, pe 15 aprilie 2024, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Vaslui, acuzat de luare mită, aflat până atunci în arest la Penitenciarul Vaslui.

El a părăsit pe 17 aprilie detenţia. La sfârşitul lunii iunie, Buzatu a fost plasat sub control judiciar.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: