Exporturile de cereale ucrainene via portul Constanţa s-au înjumătăţit în primele opt luni

Sursa foto: Pexels

Portul Constanţa a înregistrat o scădere a exporturilor totale de cereale în primele opt luni ale acestui an, în condiţiile în care livrările de cereale ucrainene s-au redus la jumătate, au declarat miercuri reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters.

În perioada ianuarie-august anul curent, din Portul Constanţa au fost exportate 20,18 milioane tone de cereale, în scădere cu 9,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Portul Constanţa rămâne principala rută alternativă pentru exporturile de cereale ucrainene, după invazia rusească din 2022, precum şi principala rută pentru importurile de carburanţi. Însă Ucraina a reuşit să îşi majoreze exporturile de cereale prin propriile sale porturi, prin crearea de coridoare maritime în zona de vest a Mării Negre, în apropiere de apele teritoriale ale României şi Bulgariei, după ce Rusia s-a retras anul trecut din acordul intermediat de ONU.

Datele furnizate de reprezentanţi ai autorităţii Portului Constanţa arată că 120.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din port în luna august. Cea mai mare parte a acestor cereale a ajuns în Constanţa cu barjele pe Dunăre, care în luna august a avut un nivel scăzut din cauza secetei, ceea ce a afectat parţial transportul fluvial.

La începutul acestei luni, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă civilă care transporta cereale într-o zonă a Mării Negre apropiată de zona economică exclusivă a României, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul traderilor cu privire la situaţia livrărilor de cereale din zona Mării Negre.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: