Grecia va achiziţiona drone Switchblade din SUA (surse)

Sursa foto: Unsplash
Grecia are în plan achiziţionarea de drone Switchblade din Statele Unite pentru a-şi întări forţele armate, pe măsură ce îşi revine după criza datoriei publice, au indicat miercuri două surse citate de Reuters. 
Guvernul de la Atena a elaborat un plan de achiziţii pe zece ani, de mai multe miliarde de dolari, care include cumpărarea a până la 40 de avioane de luptă F-35 noi din SUA şi a trei fregate din Franţa.
Dronele Switchblade, produse de compania AeroVironment, zboară spre o ţintă şi detonează. Ele au intrat în atenţie pentru că armata ucraineană le foloseşte împotriva trupelor ruse, scrie Agerpres .‘Am selectat tipul Switchblade din SUA’, a indicat pentru Reuters un oficial elen, fără a preciza câte drone vor fi achiziţionate.

Potrivit unui alt oficial, costurile vor fi de 75,2 milioane de euro, iar conducerea armatei a aprobat două tipuri de drone Switchblade, una cu rază de acţiune de până la 20 de km şi cealaltă de până la 40 de km.

Achiziţia de drone se adaugă rachetelor anti-tanc Spike pe care Atena a convenit să le cumpere din Israel şi pe care intenţionează să le instaleze pe insulele sale din Marea Egee.

Atena îşi propune de asemenea să producă propriile drone şi sisteme anti-drone.

Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au divergenţe de lungă durată pe subiecte precum împărţirea platoului continental, resurse energetice, survolarea Mării Egee, insula Cipru divizată etnic.

Achiziţia de drone Switchblades trebuie aprobată şi de principalul organism decizional al Greciei în probleme de afaceri externe şi apărare, KYSEA.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: