„Geoană nu pare să cunoască realitatea din economia românească”. Își dorește creșterea taxelor pentru români

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Candidatul Mircea Geoană își prezintă în ultima sa carte viziunea despre viitorul taxelor și impozitelor românilor, arătîndu-se, la fel ca PSD, deschis introducerii impozitului progresiv pe venit, pentru că ”cota unică și-ar fi trăit traiul” și afirmînd, totodată, că românii trebuie să plătească taxe mai mari dacă vor trai ca în Occident.

„Nu poţi să ai încasări de sub 30% şi cheltuieli de 40% şi să te prefaci că nu ai o problemă.“ Cu proverbiala sa capacitate de a sintetiza pro‑bleme complexe, Mugur Isărescu mi‑a înfăţişat într‑o singură frază radiografia situaţiei macroeconomice a ţării”, scrie Geoană în cartea sa, ”Bătălia pentru viitorul României”.

Analistul economic Adrian Negrescu a precizat pentru PS News că Geoană cere în esență creșterea taxelor pentru români, iar o astfel de măsură nu va face decât să genereze și mai multă evaziune fiscală pe zona salariilor.

Foto Facebook Adrian Negrescu

„În primul rând nu cred că președintele României poate dicta politica fiscală a unui stat, cu toate dorințele sale, cu toate ideile sale. Este strict apanajul coaliției de guvernare, al Guvernului să dicteze politica fiscală. În ceea ce privește ideile domnului Geoană sunt câteva semne de întrebare. În primul rând, dânsul vorbește despre impozitul progresiv, iar dacă nu putem să introducem impozitul progresiv să creștem cota unică pe venituri de la 10%, spre 16%. Practic să egalizăm impozitarea veniturilor românilor la 16%, inclusiv creșterea impozitului pe dividente.

Domnul Geoană își dorește practic creșterea taxelor pentru români pentru că, chiar dacă am introduce impozitarea progresivă, aceasta ar însemna pentru mulți români, mai ales cei care au salarii ceva mai mari, de peste 4000-5000 de lei, o creștere a taxelor. Vor plăti mai mulți bani statului român. Până la urmă, impozitul progresiv trebuie înțeles de oameni ca un impozit pe câștigurile populației, nu pe câștigurile firmelor. Populația va plăti un impozit mai mare dacă își dorește un venit mai mare.

Aici e o problemă, legat de impactul în economia unor astfel de măsuri care nu vor face decât să genereze și mai multă evaziune fiscală pe zona salariilor. Probabil ne vom trezi cu și mai mulți angajați pe venitul minim pentru a nu plăti taxe statului român.

Nu știu dacă domnul Geoană a făcut un studiu de impact sau doar a emis o idee filosofic – fiscală, dar nu pare să cunoască realitatea din economia românească”, a spus Negrescu.

Întrebat ce sector din populația României va resimți o creștere a cotei de impozitare, analistul a spus că toți românii vor fi afectați.

„Toți românii vor fi loviți de acest lucru. Cota e valabilă pentru toți angajații. De aici vine un alt mare semn de întrebare. În condițiile în care și așa avem cele mai mari taxe pe muncă raportate la salariul minim din Europa, până unde vrem să ducem impozitarea muncii? Deja angajații din România plătesc undeva la nivel de 60% din veniturile lor către stat sub formă de taxe și impozite. Lunar dăm deja jumătate sau mai mult din banii pe care îi câștigăm statului român. Până unde vrem să ducem această impozitare a muncii în România? E un semn de întrebare pentru că noi ar trebui să lăsăm mai mulți bani oamenilor la dispoziție pentru a-și dezvolta o viață cât de cât decentă”, a spus analistul.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: