Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, discută cu omologul ungar, Sándor Pintér, despre aderarea la Schengen terestru

Sursa foto: Facebook/ Cătălin Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu omologul ungar, Sándor Pintér, pe agenda discuţiilor aflându-se aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, gestionarea migraţiei şi securizarea frontierelor.

”În contextul demersurilor României de finalizare a dosarului Schengen, în data de 16 septembrie 2024, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire de lucru în sistem videoconferinţă cu ministrul de Interne ungar, Sándor Pintér. Discuţiile s-au înscris în seria de întâlniri din acest an dintre cei doi demnitari, axate pe subiecte de interes comun privind gestionarea migraţiei şi securizarea frontierelor”, arată Ministerul de Interne într-un comunicat.

Ministrul Predoiu a mulţumit pentru poziţia constantă şi consecvenţa părţii ungare în ceea ce priveşte subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi a evidenţiat că acesta este un moment extrem de important în ceea ce priveşte cea de-a doua etapă a aderării la spaţiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

”România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile şi legislaţia Schengen, foloseşte toate sistemele europene, eliberează vize Schengen şi nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene şi maritime, la 31 martie 2024. A fost, de asemenea, evidenţiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaţionalizarea viitorului sistem de informaţii european, Sistemul de Intrare/Ieşire, şi faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”, precizează MAI.

Ministrul Pintér a reafirmat susţinerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calităţii sale de preşedinţie în exerciţiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuţiilor în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. S-a convenit menţinerea strânsă a cooperării pe acest subiect şi continuarea discuţiilor pentru atingerea obiectivului cât mai curând posibil, menţionează ministerul.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: