Explozia pagerelor. Isac: Pericolul extinderii acestui model de război, o provocare pentru comunitatea internațională

Foto: ipn.md

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, potrivit CNN.

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană, notează News.ro.

Mihai Isac, analist de politică externă, a comentat pentru PS News situația creată de amenințarea permanentă din regiune. Analistul a punctat faptul că lansarea unor operațiuni masive ale Hezbollah a fost afectată de ultima operațiune Mossad. De asemenea, mai spune Isac, sutele de mii de cetățeni israelieni care sunt evacuați din zona de nord a Statului Israel, „pun o presiune imensă asupra economiei și societății israeliene”.

„Războiul fără sfârșit din Orientul Mijlociu a transformat regiunea într-o zonă de testare a unor noi tehnologii și strategii, implementate atât de către Statul Israel, dar și de entități teroriste, precum Hamas și Hezbollah, ori Republica Islamică Iran, stat care susține politic, financiar și militar eforturile anti-israeliene ale acestora.

Eficiența serviciilor de interlligence israeliene și superioritatea lor tehnologică a ieșit din nou în evidență, ridicând noi probleme de securitate pentru organizațiile teroriste din regiune. Operațiunea de amploare, plănuită de o lungă perioadă de timp, a necesitat cu siguranță resurse financiare și umane semnificative. Cu siguranță, statul Israel și-a informat principalii săi aliați, pentru a evita incidente diplomatice, care ar putea eroda relațiile dintre acestea”.

Conform mass-media regională, mii de persoane asociate cu Hezbollah, mai ales din structurile de securitate ale organizației, au fost incapacitate, afectând grav imaginea acesteia.

„Decizia israeliană de a declanșa această operațiune împotriva Hezbollah și a infrastructurii teroriste afiliate din Liban și părți din Siria a fost luată pe fondul recentelor atacuri ale Hezbollah împotriva teritoriului israelian și al sprijinului acordat de aceasta Hamas și altor organizații teroriste.

Chiar dacă poate fi percepută ca o escaladare a situației, statul Israel a decis să lanseze această operațiune preventivă pentru a limita posibilitățile Hezbollah de a lansa o operațiune masivă de atac în perioada următoare. În acest context, armata israeliană se pregătește să intensifice operațiunile ofensive împotriva infrastructurii teroriste din fâșia Gaza, dorind să finalizeze cât mai curând aceste acțiuni.

Amenințarea permanentă cu uciderea ostaticilor de către Hamas ori alte organizații teroriste din regiune pune o presiune suplimentară asupra autorităților israeliene pentru a finaliza operațiunile din Gaza înainte ca Hezbollah să poată deschide un nou front fierbinte împotriva nordului israelian. Probabilitatea ca acest front să fie deschis rămâne totuși ridicată, dar capacitatea umană a Hezbollah de lansare a unor operațiuni masive a fost afectată de ultima operațiune Mossad”.

Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah, potrivit unor oficiali americani şi alţi oficiali informaţi cu privire la operaţiune, conform The New York Times.

„În acest moment, sute de mii de cetățeni israelieni sunt evacuați din zona de nord a Statului Israel, punând o presiune imensă asupra economiei și societății israeliene. Marile orașe israeliene sunt scena unor proteste masive care cer guvernului intensificarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor.

Pe acest fond, statul Israel urmărește stabilizarea la nivel regional a situației sale de securitate, fiind și sub presiunea anului electoral american 2024. Pe fondul acestor complicații internaționale, ne putem aștepta la menținerea unei stări de război în regiune, pe fondul eforturilor comunității internaționale de a menține căile de comunicare deschise”.

Exploziile pagerului din Liban „marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.

„După cum menționam și anterior, organizațiile teroriste, precum Hamas, folosesc arma ostaticilor pentru a marca puncte politice în războiul permanent dus împotriva statului israelian. Pericolul extinderii acestui model de război, specific deceniilor trecute, reprezintă o provocare pentru comunitatea internațională, pe fondul noilor tehnologii folosite de organizațiile teroriste”, conchide Mihai Isac.

Probabilitatea ca frontul împotriva nordului israelian să fie deschis rămâne ridicată”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: