VIDEO Daniel Constantin despre despăgubirile pentru fermieri: Pierderi uriașe pe care le puteam evita

sursa: captura de ecran

Într-o ediție recentă a emisiunii Puterea Știrilor, Daniel Constantin, deputat PNL și fost ministru al Agriculturii, a discutat despre rectificarea bugetară și lipsa sprijinului pentru agricultură în contextul secetei severe care a afectat România în acest an. Daniel Constantin a explicat că, deși nu s-a făcut o solicitare clară pentru sprijin financiar în acest moment, este posibil ca aceasta să apară în viitorul apropiat.

„Nu există în momentul de față această solicitare și probabil că ea va veni în perioada următoare. Aici trebuie făcut tot posibilul și știu că și la nivel european colegii noștri europarlamentari spuneau că au făcut demersurile pentru a declanșa acel mecanism de protecție pe care îl are Comisia Europeană, astfel încât să avem ceva bani și de acolo pentru cei care chiar au suferit anul ăsta mai mult ca niciodată. Producțiile, în special de porumb și floarea soarele au fost afectate într-o măsură cum n-am mai văzut de foarte mulți ani”, a explicat deputatul PNL.

El a precizat că există demersuri la nivel european pentru a declanșa un mecanism de protecție al Comisiei Europene, care ar putea aduce fonduri pentru agricultorii afectați. Totuși, Constantin a subliniat că banii europeni vor fi insuficienți și este nevoie de fonduri suplimentare de la Ministerul Finanțelor.

„Deci sunt buni și banii care vin, bani europeni, dar ei vor fi insuficienți și atunci e nevoie de soluții suplimentare de la Ministerul de Finanțe. Acestea poate că vor veni în măsura disponibilității în momentul în care va exista acea solicitare. Domnul ministru Barbu a făcut declarații publice de-a lungul timpului că se vor plăti în jur de 200-250 euro pe hectar. Într-adevăr, e o sumă foarte mare care compensează într-o oarecare măsură pierderile pe care le au fermierii.

Eu cred că suma acoperă o parte din pierderi. Pe de altă parte, trebuie însă să gândim puțin strategic, pentru că eu am vorbit și la dumneavoastră în emisiune de foarte multe ori că puteam să evităm aceste despăgubiri pe care le plătim și dacă ne raportăm la ceea ce s-a vehiculat, o sumă de 200-250 euro pe hectar, vorbim de peste 400-500 de milioane de euro. O sumă record, 400-500 de milioane de euro ca despăgubiri pe hectar pentru fiecare fermier poate că nu reprezintă o sumă mare dar per ansamblu pentru guverne fondul va fi unul uriaș.

Pe de altă parte, dacă investeam acești bani în sistemul de irigații, nu cred că mai eram astăzi în situația de a plăti despăgubiri. Majoritatea zonelor calamitate sunt în sudul României, acolo unde avem, din păcate, să spunem așa, apă din belșug pe Dunăre. Pe Dunăre lucrurile au ieșit oarecum din limitele normale. Deci eu cred că puteam să folosim mai bine acești bani și să prevenim costurile acestea pe care le plătim astăzi pentru despăgubiri”, a explicat Daniel Constantin

Fostul ministru a reiterat importanța investițiilor în sistemul de irigații, subliniind că situația actuală putea fi evitată.

„În anul 2015, când eram ministru, am propus Parlamentului reabilitarea sistemului de irigații. S-a adoptat legea 269 la momentul respectiv, care spunea că trebuie să alocăm gradual 1 miliard de euro pentru următorii 5 ani de zile.

Nu s-au găsit bani. Știți că discuția a fost și pe PNRR în 2020. Probabil că cei care au fost atunci nu au explicat suficient de bine sau nu-mi dau seama, nu s-a reușit la momentul ăla. Din acest motiv am venit cu o lege și cu alocare de la bugetul de stat, care nu era o chestiune foarte dificilă, în condițiile în care în fiecare an trebuia să aloci 200 de milioane de euro pentru 5 ani de zile”, a spus Constantin.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: