Planul pentru reindustrializarea României. Tănase Stamule (PNL): „Guvernul Ciucă a românizat gazul de la Marea Neagră”

Foto: Facebook Tanase Stamule

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloș, să prezinte o nouă schemă de ajutor de stat destinată celor mai critice industrii din România. Astfel, se alocă 2,25 miliarde de euro destinate susținerii investițiilor în siderurgie, petrochimie şi prelucrarea primară a resurselor naturale.

Economistul Tănase Stamule spune, pentru PS News, că schemele de ajutor propuse de PNL pentru reindustrializare reprezintă un model de business care va avea succes. Stamule explică, pas cu pas, care sunt etapele și beneficiile proiectului liberalilor.

„Dacă, de exemplu, se dă o sumă inițială pentru investiții, o cofinanțare, tocmai pentru a ajuta business-ul va fi si o perioadă credentială.. Această schemă este destinată marilor investiții: a investitorilor români și de străini care să intre într-un județ al țării și să regenereze ecosistemul industrial.

Vă dau un exemplu: dacă vine un investitor la Târgoviște, el poate să genereze câteva mii de locuri de muncă. Plus furnizorii săi pot să ducă în jur de 5000 de locuri de muncă. Asta înseamnă o schimbare completă a ecosistemului economic din oraș și implicit din județ. Deci noi de fapt încercăm cu această schemă să atragem 10 investiții foarte mari care să crească, să refacă din punct de vedere economic fostele baze industriale a României unde există petrochimie și siderurgie.

Sigur că pot fi făcute și în alte județe, dar în general resursa umană și platformele sunt în Bacău, Galați, Dâmbovița, Vâlcea, Mureș, Hunedoara, Caraș-Severin, Călărași. Deci în toate aceste județe am avut platforme industriale mari.

Deci, cumva o parte din investiție ar fi deja disponibilă prin faptul că există platformele și instalarea într-un județ de genul acesta, astfel nu va face decât să revitalizeze industria locală, să echilibreze diferențele economice”.

Stamule amintește că acest proiect este bazat pe mai multe etape precizând că el este fezabil doar în contextul în care România dispune de rezerve mari de energie și gaz.

„Au fost mai multe etape ale acestui proiect pentru că ceea ce nu zice nimeni este că el nu avea nicio utilitate dacă nu avem energie sau gaz. Deci prima etapă a fost demararea exploatării gazului de la Marea Neagră. Și aici trebuie să mulțumim Guvernului Ciucă pentru că efectiv a românizat gazul de la Marea Neagră. El a dat dispoziție Romgazului să cumpere parcipațiunea EXXON. Până la domnul Ciucă au exista tot felul de șovăieli, pentru că a fost într-adevăr un cost de 1.000.000.000 euro. Astfel, 50% din gazul de la Marea Neagră va fi operat de Romgaz și în urma acestei situații perspectiva ca în 2027-2021 este să avem gaz disponibil pe piață”.

Economistul liberal spune că odată împlinită prima etapă, aceea de a avea gaz producție proprie, a două etapă este reindustrializarea.

„Vrem să consumăm acest gaz în România pentru că altfel, pur și simplu, va trebui să exportăm gazul și este cea mai proastă soluție, pentru că sigur că nu putem să-l ținem, dar astăzi nu avem suficienți jucători industriali care să ne consume gazul.

Și asta a fost prima etapă. A două etapă este refacerea industriei. 80% din consumul din petrochimie se face cu gaz. Deci dacă e gaz mai ieftin- iar gazul de la noi va fi cam cu 20% mai ieftin decât piața europeană- îți crești masiv competitivitatea. De aceea, noi credem că va avea succes acest model de business”, a conchis Stamule.

Schema de ajutor de la stat propune patru piloni de acţiune:

1.Grant personalizat/notificare individuală – sprijin sub formă de grant până în 30% din valoarea investiţiei
2.Acordarea unui credit fiscal: 10-25% din valoarea investiţiei, dupa realizarea investitiei pentru plata obligaţiilor fiscale
3.Sprijin şi facilităţi pentru obţinerea avizelor tehnice, autorizatiilor de constructii, certificatelor de urbanim şi altor documentatii necesare etc.
4.Posibilitatea acordării de teren pentru realizarea investiţiilor – cadru legal pentru expropiere/achiziţie teren pentru realizarea investiţiei

Această schemă va fi gestionată de Ministerul de Finanţe. Comparativ cu alte instituţii ale statului, aici există capacitatea administrativă de a gestiona parteneriate complexe.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: