Planul pentru reindustrializarea României. Cristina Trăilă (PNL): Ministrul Boloș a găsit sursele de finanțare

Cristina Trăilă

Proiectul de reindustrializare a România este propus de Partidul Național Liberal ca o soluție pentru revitalizarea economiei naționale și o oportunitate de a ne repoziționa strategic în cadrul economiei europene. Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcţii, echipamente electrice, auto, chimică.

Deputata PNL Cristina Trăilă a precizat pentru PS News că este un proiect așteptat de mulți ani de zile care vine într-un moment extrem de necesar pentru economia românească.

„Este un proiect care cred că este așteptat de mulți ani de zile, pentru că știm bine că industria românească a avut de suferit după Revoluție. Iată că ministrul Boloș vine cu această inițiativă deloc de ignorat și, de altfel, programul în sine se și numește reînnoirea industrială a României.

Este un proiect care are în vedere un sprijin de aproximativ 3 miliarde de euro pentru industria de prelucrare, în diferite paliere. Pe de o parte, industria românească, cea autohtonă, ca tare, unde se merge pe dezvoltarea regională și acolo vorbim de un impact de 450 de milioane de euro. De investiții strategice în economie, adică atragerea investițiilor private, proiecte care cumulat ar putea ajunge la 1.000.000.000 euro și sprijin pentru decarbonizarea industriei producției industriale și tranziția verde, unde iarăși vorbim de aproximativ 1.000.000.000 de euro”.

Liberala punctează că este un plus faptul că ministerul condus de Marcel Boloș a găsit sursele de finanțare pentru acest proiect ambițios.

„Să nu uităm de tot ce înseamnă proiecte aferente programului „prelucrat în România” și aici, cu precădere ne uităm spre industria alimentară și spre industria de prelucrare a minereurilor neferoase și sumele sunt undeva la 250 de milioane de euro, 300 de milioane de euro.

Deci e un proiect ambițios și un proiect care vine într-un moment extrem de necesar pentru economia românească. Noi am susținut și evident promovat tot acest program. Mă bucur că ministrul Marcel Boloș a găsit sursele de finanțare pentru acest program ambițios și eu sunt convinsă că rezultatele se vor vedea în următorii ani în economia românească.

Cristina Trăilă estimează o perioadă de 5 ani pentru ca „lucrurile să capete contur” în acest proiect masiv de reindustrializare națională.

„Am văzut că deja România și mă refer și la persoanele juridice, la operatorii economici care au căpătat experiență în absorbția fondurilor europene, iată că după atâtea exerciții financiare am ajuns la un grad de absorbție foarte mare. Atunci astfel de proiecte, care urmăresc aceeași filozofie, cu siguranță vor fi parcurse într-un timp scurt. Nu sunt foarte multe instituții implicate. Bun, avem Consiliul Concurenței care evident va avea un cuvânt de spus, fiind ajutoare de stat, dar cu siguranță că lucrurile vor căpăta contur în următorii 5 ani”, spune Trăilă.

Schema de ajutor de la stat propune patru piloni de acţiune:

-Grant personalizat/notificare individuală – sprijin sub formă de grant până în 30% din valoarea investiţiei
-Acordarea unui credit fiscal: 10-25% din valoarea investiţiei, dupa realizarea investitiei pentru plata obligaţiilor fiscale
-Sprijin şi facilităţi pentru obţinerea avizelor tehnice, autorizatiilor de constructii, certificatelor de urbanim şi altor documentatii necesare etc.
-Posibilitatea acordării de teren pentru realizarea investitiilor – cadru legal pentru expropiere/achizitie teren pentru realizarea investitiei

Sectoarele de activitate eligibilă pentru ajutorul de la stat

Sectoare de activitate eligibilă: industrie alimentară; industria chimică, industria farmaceutică, industria metalurgică, industria de apărare, industria constructiilor metalice, construcţia utilajelor şi instalaţiior, fabricarea maşinilor şi echipamentelor, echipamentelor electrice.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: