DSP Galaţi atrage atenţia cu privire la riscurile după inundaţii: leptospiroza, ţânţarii, hepatita şi dizenteria

sursa: x

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a dat publicităţii un ghid privind comportamentul populaţiei în zonele cu risc, în contextul inundaţiilor din ultima perioadă, prin intermediul căruia atrage atenţia asupra apariţiei unor boli precum hepatita, dizenteria, leptospiroza sau cele transmise prin intermediul ţânţarilor.

Potrivit DSP, efectele inundaţiilor asupra sănătăţii apar fie direct prin contactul cu apa, fie indirect, ca urmare a deficienţelor la nivel de infrastructură, aprovizionare cu alimente şi apă. Efectele asupra persoanelor expuse la apa din inundaţii pot include răni cauzate de contactul cu anumite obiecte, căderi, electrocutări, infecţii respiratorii, dar şi boli transmise prin diverşi vectori.

„Creşterea temperaturilor în timpul sau după inundaţii şi apa rămasă sunt factori care favorizează înmulţirea ţânţarilor. Aceştia pot transmite boli infecţioase. De aceea: purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete; utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicaţi pe părţile descoperite ale corpului; acoperiţi pătuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor; utilizaţi plase de protecţie la uşi, ferestre şi în jurul patului; evacuaţi apa stagnantă din curte şi/sau din diverse vase din afara locuinţei”, informează DSP, în ghid.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: