Datoria publică a Marii Britanii a atins luna trecută 100% din PIB, pentru prima dată în istoria recentă, în timp ce deficitul bugetar s-a adâncit, adăugându-se presiunilor asupra ministrului de Finanțe, Rachel Reeves, care urmează să-și prezinte planurile privind impozitele și cheltuielile, transmit Reuters și Bloomberg.
Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în august la 100% din PIB, pentru prima dată de când se dau publicității aceste statistici lunare, în 1993, de la 99,3% în iulie, arată datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS).
Datele arată o majorare a cheltuielilor cu ajutoarele sociale și cheltuielile curente, reflectând rata ridicată a inflației.
„Datele din august privind finanțele publice arată dificultatea poziției fiscale cu care se confruntă ministrul de Finanțe, înainte de prezentarea bugetului pe 2025”, a apreciat economistul Gora Suri, de la PwC.
În primele cinci luni din anul financiar 2024/2025, Guvernul de la Londra a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline, cu aproximativ șase miliarde de lire sterline mai mult decât previziona în martie organismul public de previziune bugetară OBR.
Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanțele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei și de nivelul ridicat al dobânzilor. Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să mențină dobânda de politică monetară la 5%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News