Știri din capitalele Europei, 20 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | KIEV

Uniunea Europeană va acorda un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a sprijini economia și armata ucraineană, în timp ce țara devastată de război luptă pentru a rezista unei noi ofensive rusești care a afectat grav sistemele energetice și a făcut progrese teritoriale în est. Împrumutul a fost anunțat vineri de Ursula von der Leyen în timpul vizitei sale la Kiev, promițând „flexibilitate maximă” în modul în care vor fi cheltuiți bani, potrivit Euronews.

Angajamentul reprezintă partea UE din planul de 46 de miliarde de euro pe care aliații G7 l-au promis în cadrul summitului din iunie, folosind drept garanție activele blocate ale Rusiei.

 

VARȘOVIA

Ministrul polonez al Finanțelor, Andrzej Domanski, a declarat vineri că o promisiune în valoare de 5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru a ajuta țara să facă față efectelor celor mai grave inundații din ultimele două decenii ar putea să nu fie suficientă pentru a acoperi pierderile.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că UE va pune la dispoziție miliarde de euro pentru a ajuta Europa Centrală să-și revină în urma inundațiilor grave din această lună, scrie Reuters.

 

LJUBLJANA | UE

Slovenia are cea mai scăzută rată de lipsuri materiale și sociale grave dintre statele membre ale UE, arată datele publicate de Eurostat. Anul trecut, 2% din populația Sloveniei s-a confruntat cu o astfel de sărăcie, față de 6,8% în întreaga UE, precizează Slovenia Times.

Eurostat, biroul de statistică al UE, definește deprivarea materială și socială severă drept incapacitatea de a-și permite șapte sau mai multe dintre cele 13 bunuri, servicii sau activități sociale specifice care sunt considerate de majoritatea oamenilor ca fiind esențiale pentru o calitate adecvată a vieții. Ponderea populației care nu își poate permite aceste lucruri a fost cea mai scăzută în Slovenia, urmată de Cipru, cu 2,4% și Suedia, Luxemburg și Estonia, cu 2,5%.

Situația a fost cea mai gravă în România, unde 19,8% din populație s-a confruntat cu sărăcie și lipsuri și în Bulgaria, unde acest lucru a fost valabil pentru 18% din oameni.

 

PRAGA

Pregătirile pentru alegerile pentru consiliile locale și pentru o treime din Senat, care vor avea loc vineri și sâmbătă în Cehia, sunt în plină desfășurare, deși în condiții extrem de dificile în regiunile inundate. Țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Austria și România, au fost grav afectate de ploi torențiale în ultimele zile, inundațiile având acum un efect asupra alegerilor. În Cehia, un total de 35 de municipalități din 6.250 au fost grav afectate, ceea ce reprezintă aproximativ 200 de secții de votare, a declarat ministrul de Interne, Vít Rakušan.

În cazul în care secțiile de votare nu pot fi înființate sau ar fi inaccesibile pentru toată lumea, votul va avea loc în corturi, a adăugat acesta, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: