Olaf Scholz a câștigat în fața extremei drepte. „Mica victorie este gura sa de oxigen”, titrează jurnalele europene

Sursa foto: Les Echos

În Germania, partidul lui Olaf Scholz câștigă pariul împotriva extremei drepte. Partidul Social Democrat a reușit să învingă extrema dreaptă la alegerile desfășurate duminică în Brandenburg. Partidul lui Olaf Scholz a obținut 30,9% din voturi față de 29,2% pentru extrema dreaptă. Astfel, cancelarul Olaf Scholz beneficiază de un scurt răgaz la votul regional.

„Victoria partidului său, SPD, la alegerile regionale din Landul Brandenburg a fost aproape neașteptată”, scrie zdf.de.
„Cancelarul german Olaf Scholz a obținut un răgaz duminică cu o victorie îngustă a partidului său social-democrat împotriva extremei drepte, într-un scrutin regional cheie, într-un moment în care este foarte slăbit la nivel național„, se mai precizeaza in publicatia germana.

Potrivit estimărilor târzii de seară ale canalelor publice de televiziune ARD și ZDF, SPD este creditat cu aproape 31% din voturi, față de 29,4% pentru Alternativa pentru Germania (AfD) la sfârșitul acestui sondaj în Brandenburg, un stat regional din jur. Berlin, în estul țării.

„Acest scor reflectă o nouă descoperire pentru extrema dreaptă germană – obținuse 23,5% în 2019 -, după două scoruri deja record în timpul altor două alegeri regionale de la 1 septembrie: în Turingia, pe care le câștigase AfD, și în Saxonia, unde a ajuns chiar în spatele conservatorilor.

„Acesta este un rezultat foarte puternic”, a declarat co-președintele AfD Tino Chrupalla. În viitor, „AfD va fi esențială”, a spus el. Celălalt copreședinte Alice Weidel a dat o numire la „alegerile legislative” planificate într-un an”, se subliniaza in publicatia din Luxembourg, virgule.lu

Rezultatul Brandenburg constituie totuși o dezamăgire pentru această mișcare anti-migrantă și pro-rusă, care până în ultimele zile era în fruntea sondajelor.

„Olaf Scholz trebuie să fie destul de uşurat după această seară electorală pentru că acest succes îi aduce stabilitate”, estimează revista Der Spiegel. „Ceea ce este ciudat, totuși, este că Scholz nu a contribuit cu nimic la acest miracol”, mai scriu jurnalistii de la virgule.lu

Meritul îi revine exclusiv șefului foarte popular al guvernului regional Brandenburg, Dietmar Woidke. La putere în regiune din 2013, acest social-democrat transformase votul într-un plebiscit asupra personalității sale și într-un scrutin pentru sau împotriva extremei drepte. „Obiectivul nostru de la început a fost să împiedicăm ca regiunea noastră să fie marcată cu sigiliul maro” al extremei drepte victorioase, a salutat domnul Woidke. SPD a făcut progrese semnificative față de alegerile precedente din 2019, când a ajuns la 26,2%”, spune Dietmar Woidke.

Liberation precizează:  „Deși își are circumscripția parlamentară în Potsdam, capitala Brandenburgului unde locuiește și el, cancelarul Scholz s-a implicat foarte puțin în aceste alegeri. Foarte popularul șef al guvernului Brandenburgului, social-democratul Dietmar Woidke, încercase să se distanțeze cât mai mult de SPD și Olaf Scholz, în cădere liberă în sondajele naționale de popularitate (…) Mica victorie a SPD din Brandenburg reprezintă o gură de aer proaspăt pentru cancelar, înaintea următoarelor alegeri legislative din septembrie 2025. Candidatura lui Olaf Scholz este din ce în ce mai contestată, iar numele popularului său ministru al Apărării, Boris Pistorius vine deja în mod regulat. sus în dezbateri ca ipoteză de înlocuire a candidaturii la cancelarie”.

Pentru a construi o majoritate fără AfD, SPD va trebui să discute cu ei și să găsească un teren comun.

„Pentru a-și câștiga duelul împotriva extremei drepte, ministrul-președinte al Brandenburgului a dat totul, anunțând că se va retrage dacă partidul său nu iese în frunte în această duminică. Liderul în vârstă de 62 de ani a făcut campanie singur, mizând pe popularitatea sa personală și ținând liderii guvernamentali la distanță(…). Ciocnirea dintre social-democrați și extrema dreaptă a polarizat complet votul, lăsând o mică parte din voturi pentru celelalte partide politice.”, scrie Les Echos.

„Tensiuni puternice în cadrul coaliției Scholz”‘ titrează 2o minutes. explicand că răgazul pentru Olaf Scholz ar trebui să fie de scurtă durată în fața criticilor la care el și guvernul său sunt subiectul opiniei publice, cu un an înainte de alegerile legislative.

„Coaliția sa tripartită care reunește și ecologisti și liberali este sfâșiată de diferențele tot mai mari. Președintele liberalilor din FDP, Christian Lindner, nu a exclus să plece săptămâna aceasta dacă cele trei partide nu reușesc să se pună de acord „în această toamnă” asupra unor priorități comune”.

Elwatan.dz numeste Brandenburg-ul ca fiind un bastion al partidului de centru-stânga, spre deosebire de Turingia și Saxonia, alte două state din fosta Germanie de Est unde AfD a obținut scoruri istorice la alegerile regionale de la 1 septembrie. Olaf Scholz este implicat și numele ministrului său al Apărării, Boris Pistorius, apare în mod regulat pentru a-l înlocui în cursa pentru cancelarie. Coaliția sa tripartită care reunește și ecologisti și liberali este sfâșiată de diferențele tot mai mari”.

„Olaf Scholz sub presiune, în ciuda tuturor”, titreaza Europe1.
„Chiar dacă această victorie regională oferă un moment de răgaz cancelarului Scholz, acesta rămâne sub presiune la nivel național. Coaliția sa tripartită, formată din ecologisti și liberali, este din ce în ce mai divizată. În plus, subiecte precum imigrația și securitatea, deosebit de sensibile în fosta RDG, continuă să alimenteze ascensiunea AFD.

Acest context ar putea cântări foarte mult asupra alegerilor legislative din 2025. „Bineînțeles, trebuie să ajutăm oamenii, dar nu putem găzdui prea mulți aici”, este opinia publică . 

Germania are un număr record de refugiați în total, cu 3,5 milioane de persoane, inclusiv 1,2 milioane de ucraineni”, argumentează jurnalistii de la Europe1.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: