Războiul creează joburi la Ministerul Energiei, pentru situații de urgență, terorism, secrete NATO sau securitate IT

Sursa foto: Pexels

Ministerul Energiei se pregătește să ceară aprobarea Guvernului pentru a-și majora cu 29 de poziții numărul maxim de posturi din organigamă, de la 376 la 405, pentru gestionarea unor domenii noi ce ar urma să intre în aria de responsabilitate a instituției, cum ar fi dezvoltarea producției de energie eoliană offshore, situațiile de urgență, amenințările teroriste, securitatea cibernetică sau gestionarea informațiilor clasificate NATO/UE, relevă date analizate de Profit.ro. În plus, va fi creat un Comandament Energetic Național subordonat direct ministrului de resort, care va stabili prin ordin și atribuțiile, componența și regulamentul de organizare și funcționare ale noii structuri.

Astfel, Ministerul Energiei va deveni autoritate competentă pentru stabilirea și concesionarea perimetrelor eoliene offshore, activitate pentru care vor fi înființate 14 posturi în cadrul aparatului propriu al ministerului, potrivit unui document al instituției.

″În contextul actual al securității internaționale și al amenințărilor multiple și diverse la adresa stabilității naționale, situația organizării Ministerului Energiei se află într-o poziție precară, cu implicații potențial catastrofale pentru securitatea națională a României. Așa cum se relevă din documentele interne ale Ministerului, există o serie de deficiențe grave în structura organizatorică și în alocarea resurselor umane, care pun în pericol capacitatea țării de a răspunde eficient la provocările contemporane legate de securitatea energetică și protecția infrastructurilor critice.

Una dintre cele mai flagrante deficiențe este lipsa unei separări clare între domeniile care necesită atenție specializată. În prezent, Compartimentul pentru Infrastructură Critică și Probleme Speciale, care include și responsabilitățile legate de gestionarea situațiilor de urgență, este insuficient dotat atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere al personalului. În condițiile în care aceste funcții sunt vitale pentru menținerea securității naționale, este inadmisibil ca acestea să fie gestionate de un număr redus de personal, cu doar două posturi ocupate. Aceasta nu doar că încalcă principiile de bune practici și de eficiență organizațională, dar subminează capacitatea Ministerului de a proteja infrastructurile critice de atacuri și de alte forme de sabotaj″, se menționează în document.

Compartimentul Infrastructură Critică va fi separat de cel de Situații de Urgență, iar în cadrul acestuia din urmă va fi înființat un Centru Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), cu 4 posturi noi, adăugate unuia deja existent.

De asemenea, va fi înființat un Compartiment de Registru Intern NATO/UE, cu 1 post nou, care va asigura protecția și gestionarea adecvată a informațiilor clasificate NATO-UE, conform cerințelor organizațiilor internaționale de securitate din care România face parte, astfel încât să fie evitate breșele de securitate care ar putea compromite siguranța națională.

Un număr de 5 posturi noi vor fi alocate unui Compartiment de Probleme Speciale, ce va gestiona problematicile legate de reziliență (conforma angajamerntelor României la NATO), pregătirea economiei naționale și teritoriului pentru apărare, mobilizare și rechiziții, colaborare interinstituțională cu alte structuri ale sistemului de siguranță națională și relația cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

″Prin intermediul Compartimentului Probleme Speciale, Ministerul Energiei va coopera îndeaproape cu Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA) pentru a asigura o legătură permanentă și o comunicare eficientă în vederea prevenirii și gestionării riscurilor teroriste care ar putea afecta sectorul energetic″, se mai spune în document.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: