VIDEO Sfaturile economiștilor pentru 2025: Gestionați-vă atent cheltuielile! Explorați surse alternative de venit

Sursă foto: Freepik

Adrian Bența, analist financiar, a oferit câteva perspective utile pentru românii care se pregătesc să înfrunte provocările economice ale anului viitor, într-o discuție din cadrul emisiunii Puterea Știrilor. Întrebat ce sfaturi ar oferi românilor care se tem de impactul unui an dificil din punct de vedere economic, Bența a subliniat importanța gestionării prudente a finanțelor personale.

„Nu sunt în măsură să dau cumva sfaturi. Însă dacă ar fi să spun ce voi face eu, voi fi chibzuit. Deci încerc să mă încadrez cu cheltuielile în veniturile pe care le am și n-aș face datorii decât dacă sunt absolut necesare pentru a lua o casă, să întemeieze o familie, pentru a lua un autoturism sau pentru a lua cele care sunt într-adevăr necesare. Al 2-lea sfat pe care îl aplic și pe mine este de a găsi întotdeauna și o a doua sursă de venit, o metodă alternativă față de ce fac eu, un venit pasiv se numește în definiția economiștilor”, a explicat analistul financiar.

În ceea ce privește investițiile, Adrian Bența a recunoscut că acestea pot fi o opțiune bună, dar a avertizat asupra riscurilor.

„A investi este bine ca și principiu. Întrebarea este în ce investim pentru că pot fi investiții foarte bune, productive, pot fi și investiții care cad, care nu aduc niciun fel de randament și atunci pierdem. Deci răspunsul de principiu da, este foarte bine să investești, însă trebuie să deschidem ochii foarte mari ca să știm în ce domeniu avem acele investiții ca să avem și un câștig de pe urma investițiilor”, a spus Bența.

Întrebat care sunt domeniile cele mai sigure pentru investiții în această perioadă, Bența a arătat că nimic nu mai este complet sigur în contextul actual.

„Din punctul meu de vedere nimic nu mai este sigur. Dacă ne aducem aminte că aurul își păstrează întotdeauna valoarea, problema aurului este că nu ține de foame. Deci, în momentul în care ești un mare investitor în aur sau în imobiliare sau în  opere de artă, problema este că la acel moment trebuie să poți să găsești o piață de valorificare. Deci nu luați chiar foarte de bună ce am spus eu. Este doar un studiu teoretic”, a explicat Adrian Bența.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL