VIDEO 1 milion de români au consumat cel puțin o dată droguri. Ce a dus la această creșterea alarmantă

Sursa foto: Pixabay

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Cătălin Țone a analizat creșterea semnificativă a numărului de consumatori ocazionali de droguri din România. Potrivit lui Țone, raportul oficial din 2023, bazat pe date din 2022, indică faptul că aproximativ 1 milion de români au consumat cel puțin o dată droguri. Totuși, cifrele neoficiale arată o creștere de 50%, ceea ce înseamnă că numărul consumatorilor ar fi ajuns la 1,5 milioane.

„Este cifra oficială din anul 2023, cu date din 2022, pentru că ăsta este ultimul raport. Așteptăm acuma raportul pe 2024, cu date din 2023, cifre care nu sunt deloc îmbucurătoare. Cel puțin, conform raportului de anul trecut, cel puțin 1 milion de români au consumat cel puțin o dată droguri în viață. Vă spun că acum cifra, în opinia mea, ca specialist, din datele pe care le dețin, s-a ajuns undeva la 1., 5 milioane, deci cu plus 50%”, a explicat Țone.

Țone a subliniat că una dintre cauzele principale ale acestei situații este neînțelegerea fenomenului de către autorități.

„Toate acestea au fost determinate în primul rând de neînțelegerea fenomenului de către autorități. Vă dau un singur exemplu Agenția Națională Antidrog a avut trei centre de tratare a dependenței, ei fiind titulari și ai tratamentului, în condițiile în care sunt puțini specialiști acolo și care nu au experiența necesară. Și aceste trei centre înființate în urmă cu 12-13 ani nu au fost  operaționalizate și mai mult decât atât, să scape de ele au fost predate în autoritățile locale.

Vorbim despre zona centrală a țării, Covasna, Brașov și Cluj. Deci vedem clar incapacitate acestei instituții de a rezolva tratamentul și firesc, pentru că nu au pregătire necesară”, declară Cătălin Țone.

Țone a criticat și lipsa unui dialog deschis cu tinerii despre pericolele drogurilor, menționând că este dificil pentru un comisar de poliție să comunice eficient într-o clasă de elevi despre un subiect atât de sensibil.

„De asemenea, partea de prevenire în Agenția Națională Antidrog, prevenirea care presupune o intervenție, comunicare cu tinerii în multe situații, dezvoltare de programe. Nu poți să mergi în fața unor elevi într-o clasă să spui sunt comisar șef de poliție, haideți să discutăm deschis despre droguri, pentru că există această tendință de inhibare, de temere, de respingere. Deci, undeva, zona asta ar trebui și ea externalizată sub o formă sau alta, pentru că atunci desfacem tinerii și atunci putem să îi convingem să fie atenți, să stăm de parte de droguri. Și dacă mai vorbim despre greșeli din trecut, problema a fost categoric băgată sub preș.

Se vorbea despre droguri în șoaptă, cu mâna la gură. Autoritățile încercau să evite. Era o zonă extrem de sensibilă și s-a greșit. În Occident se vorbește despre droguri deschis. Acolo ies procurorii, ies polițiștii, ies medicii, psihologii, sociologici și vorbesc deschis despre tipologia drogurilor, fiecare în domeniul lor de competență. Deci, despre droguri nu trebuie să mai vorbim în șoaptă și să ne ascundem pentru că fenomenul este atât de pregnant. O deschidere în schimb de informații, o pregătire a părinților și a profesorilor ne poate ajuta să diminuăm acest fenomen pentru că de combătut total nu l-a combătut nicio țară în lumea asta”, a spus specialistul antidrog.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: