Inundațiile mortale din România arată ce ne așteaptă în viitor. De ce a fost Ciclonul Boris atât de devastator

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Inundațiile devastatoare produse de Ciclonul Boris în România, Polonia, Cehia, Austria și Italia au fost agravate mult de schimbările climatice și oferă o privire clară asupra viitorului Europei, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, spun oamenii de știință, conform BBC.

Ciclonul Boris a devastat țări precum Polonia, Cehia, România, Austria și Italia, ducând la cel puțin 24 de morți și pagube de miliarde de euro. Grupul World Weather Attribution (WWA) a constatat că perioada de patru zile, cât a ținut furtuna, a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în Europa Centrală și este în mare parte consecința schimbărilor climatice.

Partea bună este că furtuna a fost bine prognozată, ceea ce înseamnă că unele regiuni au fost mai bine pregătite pentru aceasta, evitând probabil mai multe decese.

Ce rol au jucat schimbările climatice

Oamenii de știință de la WWA stabilesc cât de mult rolul l-au jucat schimbările climatice într-un eveniment meteorologic extrem, comparându-l cu un model care arată cât de rea ar fi putut fi acea furtună, ori acel val de căldură într-o lume în care oamenii nu ardeau combustibili fosili de aproape 200 de ani.

Din fericire, tipul de precipitații declanșat de Ciclonul Boris este încă rar – se așteaptă să apară aproximativ o dată la 100-300 de ani în clima actuală, care s-a încălzit cu aproximativ 1,3 C din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.

Dar dacă încălzirea ajunge la 2C, episoade similare vor deveni cu 5% mai intense și cu 50% mai frecvente, a avertizat WWA.

Fără acțiuni climatice mai ambițioase, încălzirea globală este de așteptat să atingă aproximativ 3 grade C până la sfârșitul secolului.

„Este cu siguranță ceea ce vom vedea mult mai mult în viitor”, a spus Friederike Otto, lector principal în știința climei la Imperial College London și coautor al studiului WWA. „[Este] semnătura de amprentă absolută a schimbărilor climatice […] că recordurile sunt doborâte cu o marjă atât de mare.”

Ploile record se încadrează în modelul mai larg al modului în care clima Europei se schimbă într-o lume care se încălzește.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: