O nouă șansă pentru aderarea României la Schengen pe cale terestră. Consiliul JAI se reunește pe 10 octombrie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România și Bulgaria ar putea face un pas semnificativ către integrarea deplină în Spațiul Schengen, în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), programată să aibă loc în perioada 10-11 octombrie 2024 la Luxemburg.

Potrivit unor surse oficiale, Consiliul ar putea aproba în această ședință eliminarea controalelor la granițele terestre ale celor două țări, prin aderarea la spațiul Schengen, în urma unei propuneri prezentate de Comisia Europeană și de Ungaria, țara care deține în prezent Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În prima zi a reuniunii, pe 10 octombrie 2024, în cadrul discuțiilor dedicate Afacerilor Interne, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul ungar de interne, vor propune ridicarea controalelor la granițele terestre ale României și Bulgariei, anunță agenția de presă bulgară Novinite.

Acest demers reprezintă un pas decisiv în procesul de integrare a celor două țări în Spațiul Schengen, după ce controalele la granițele aeriene și maritime au fost deja eliminate în martie 2024. Dacă propunerea va fi aprobată, România și Bulgaria vor fi incluse complet în Spațiul Schengen, eliminându-se toate controalele la frontierele lor.

Anunțul privind propunerea a fost făcut oficial la Sofia de către Yordanka Chobanova, șefa Reprezentanței Permanente a Uniunii Europene în Bulgaria. Ea a subliniat importanța momentului în cadrul unei conferințe intitulate „The Cost of Non-membership of Schengen for the Single Market: Impact on Bulgaria and Romania”, desfășurată pe 24 septembrie 2024.

„Eliminarea controalelor la frontierele terestre ale României și Bulgariei ar aduce beneficii economice semnificative pentru ambele țări, dar și pentru întreaga piață unică europeană. Este un pas important către realizarea unei Europe fără frontiere, care să faciliteze libera circulație a persoanelor și a bunurilor”, a declarat Chobanova în cadrul conferinței.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: