Tensiuni în Coaliție. Radu Carp: „Posibilitățile sunt foarte limitate”

Foto INQUAM_Photos_George_Calin

Tensiunile din Coaliție au luat amploare. Analiștii politici spun că este un lucru firesc care se întâmplă în orice țară în campaniile electorale. Potrivit politologului Radu Carp, Coaliția nu se va rupe. „Eu cred că în continuare vom asista la aceste duel-uri, ceea ce e normal”, a afirmat acesta pentru PS News.

„Cred că va funcționa Coaliția și înainte de alegeri și după alegeri. Au argumentele lor. Altă variantă nu se prefigurează și numărul de partide care vor intra în Parlament va fi destul de redus. Deci, pe lângă cele două partide vor mai fi AUR, UDMR și USR. Practic vor fi cinci partide. Posibilitățile sunt foarte limitate. În momentul de față e vorba de o campanie electorală unde fiecare partid are propriul candidat și încearcă să își maximizeze șansele. Eu cred că în continuare vom asista la aceste duel-uri, ceea ce e normal. Repet, atâta vreme cât există candidați la alegeri prezidențiale și ele se suprapun și peste alegerile parlamentare, fiecare partid vrea să-și maximizeze propriul electorat”.

În tot acest timp, Nicușor Dan este curtat de partide în vederea creării de noi alianțe.

„Într-adevăr, și cei de la PSD l-au invitat la sediul Guvernului, dar el a refuzat. Cei de la PNL ar vrea să facă o majoritate în Consiliul general. Eu cred că cei care l-au votat pe Nicușor Dan în București reprezintă electoratul lui foarte personalizat. Nu este nici măcar electoratul USR-ului. Deci cred că aceștia se vor orienta: o parte către USR și o altă parte către alte partide, în mod proporțional. Nu știu, nu am văzut cercetări în acest sens, dar în orice caz electoratul acesta nu reprezintă mai mult decât electoratul USR. Atunci, practic din procentul său de 30% , avem 10% care se duce la USR și 20% se va duce la alte partide.

Întrebat dacă Mircea Geoană a pornit cu stângul în cursa pentru prezidențiale, Carp a răspuns afirmativ.

„Cred că da. Cred că a realizat faptul că orice ieșire înseamnă o gafă și am văzut că în ultima perioadă nu a mai avut ieșiri, probabil pe această idee, că dacă nu ieși, nici nu vei face gafe. Dar e o strategie care până la urmă e înșelătoare, pentru că e nevoie de a fi prezent în campanie, în media, etc. Nu pot fi votați candidați care stau închiși în casă”, spune Radu Carp.

Tensiunile din Coaliția de guvernare cresc. Liberalii acuză PSD că a blocat absorbția fondurilor europene. Siegfried Mureșan și alți lideri PNL susțin că prim-ministrul Marcel Ciolacu a stagnat atragerea banilor, în ciuda performanțelor anterioare ale României în acest domeniu.
După ce zilele trecute Marcel Ciolacu a declarat că nu susține amendamentul ce i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat marți că nu vede posibilitatea de a continua Coaliția cu PSD.
Scandalul a izbucnit după declarația lui Nicolae Ciucă, care a afirmat că a avut o înțelegere cu Marcel Ciolacu pentru modificarea unei legi ce ar permite președintelui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
În replică, Ciolacu a negat vehement existența unei astfel de discuții, subliniind: „Nu am avut o astfel de discuție. Înseamnă că mint”, declara Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: