La întrebarea dacă în discuțiile din primăvară, dintre PNL și PSD, Marcel Ciolacu a fost de acord cu legea privind dreptul unui președinte pe final de mandat de a candida pentru o funcție parlamentară, Daniel Fenechiu spune că acesta nu s-a opus la momentul respectiv. În ce privește motivele pentru care PSD se declară acum împotriva acestui drept care era consfințit prin lege în urmă cu două decenii, acesta spune că explicația ține de alegerile din iarnă.
„Rațiunile electorale, consultanții PSD, probabil sondajele pe care le face constant îi spun că, în duelul pe care îl are pe partea stângă a electoratului cu Mircea Geoană, o asemenea susținere ar putea să-l coste voturi. Sau știm că nu e prima dată când PSD-ul se sucește. Mi-e greu să spun care e problema, dar, una peste alta, această propunere legislativă, dacă ar fi fost legiferată, nu făcea nimic altceva decât să permită un lucru firesc, ca președintele la final de mandat să poată, dacă vrea, să-și continue activitatea în partidul care l-a propulsat. Iar deciziile urmau să fie luate cel puțin de trei decidenți: președintele aflat la final de mandat, partidul care trebuia să stabilească dacă îl plasează pe liste, și trei era decizia românilor care, prin vot, stabileau dacă acel candidat va beneficia de încrederea lor”, a afirmat Daniel Fenechiu, invitatul emisiunii Puterea Știrilor.
Este vorba despre o lege democratică, a mai spus senatorul PNL, care a ținut să precizeze că aceasta nu încalcă recomandările comisiei de la Veneția, care se referă la modificări care restrâng sau schimbă regulile jocului. În acest caz, subliniază Daniel Fenechiu, este vorba de o extindere a categoriei persoanelor care sunt în situația de a fi aleși.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News